.

.

czwartek, 27 czerwca 2024

klasyczny, pyszny sernik na kruchym cieście z kratką i lukrem-HIT najlepszy +FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na jeden z najpyszniejszych serników jakie są , zdecydowanie moja top lista. Mowa o serniku na kruchym cieście z kratką, polany lukrem cytrynowym. Dodatkowo ciasto kruche  posmarowałam dżemem porzeczkowym który nadał ładny wygląd i urozmaicił smak sernika. Sernik jest niezwykle delikatny, wilgotny, zawsze się udaje, jest wysoki, konkretny. Bardzo polecam na każdą okazję czy to spotkanie rodzinne, impreza czy święta :) 









Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku 




SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 


CIASTO 


-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

-1 łyżka cukru waniliowego

-0,5 szkl cukru pudru 

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-200g masła lub margaryny



MASA SEROWA 

-ok. 1500 sera białego półtłustego lub tłustego  zmielonego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500g twarogu w kostce tłustego)

-5 jajek

-4 białka z ciasta

-200g masła lub margaryny

-szklanka cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)


LUKIER

-sok z jednej cytryny

-łyżka wody

-cukier puder ile zabierze


DODATKOWO

-ok 5 łyżek dżemu porzeczkowego 



Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy, masło ma być w temp pokojowej a białka od żółtek odkładamy do piany.



 Ciasto zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei można troszkę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwa spody i jeden z nich wsadzamy do lodówki a drugą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.




 Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 10 minut.

Wyciągamy, chwilę studzimy i smarujemy dżemem porzeczkowym.




MASA SEROWA

Białka 9 szt (5 z masy i 4 z ciasta) ubijamy na sztywną pianę, odkładamy na bok



Masło, żółtka i cukier ucieramy-wciąż miksując dodajemy stopniowo ser (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500g sera z kostki tłustego, który przepuściłam przez praskę)



Wszystko miksujemy, następnie dodajemy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru-miksujemy.

Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką do połączenia.



Masę serową wykładamy na podpieczony spód posmarowany dżemem.



Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki wałkujemy i kroimy na wąskie paski, można zrobić to nożem lub radełkiem.



 Z pasków układamy na sernik kratkę (odsyłam do filmu gdzie pokazuję jak to zrobić)





Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 55 minut do zrumienienia. Po tym czasie uchylamy piekarnik i po ok 10 minutach wyciągamy sernik 



Gdy ostygnie smarujemy lukrem cytrynowym i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.




Sernik pięknie się kroi jest wysoki, kremowy, przepyszny , bardzo polecam.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko