.

.

czwartek, 23 stycznia 2025

Najłatwiejsze ciasteczka maślane z powidłami, delikatne, chrupiące, pyszne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na coś do pochrupania. Pyszne, delikatne ciasteczka maślane z powidłami, które zrobicie w kilka chwil. o ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z tylką, wycisnąć, upiec i gotowe 







Przepis jest bardzo wydajny, a ciasteczka po prostu wspaniałe

Zapraszam 

Zapraszam też na film z ich przygotowaniem



SKŁADNIKI

* z tych proporcji wyszło mi ok 60 ciasteczek

180g masła

90g cukru pudru

2 małe jajka

320g mąki pszennej tortowej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%


DODATKOWO

-powidła lub marmolada różana 


Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch przez kilka minut, ma się zmienić w puszystą masę


Następnie dodajemy cukier puder-miksujemy

dodajemy cukier waniliowy-miksujemy

dodajemy jajka najpierw jedno-miksujemy, potem drugie-miksujemy

dodajemy 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%-miksujemy

Na koniec dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy






Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dowolną tylką i wyciskamy niewielkie ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem o pieczenia.




Następnie palcem robimy lekkie wgłębienia w ciasteczkach (żeby ciasto nie kleiło się do palca możemy go zanurzyć w wodzie)

W zagłębienia wciskamy troszkę powideł lub marmolady



Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy i gotowe



Przechowujemy w pudełku lub puszce

są po prostu wspaniałe, łatwe i szybkie do zrobienia, idealne o kawy czy na słodką przekąskę.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko