Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na coś do pochrupania. Pyszne, delikatne ciasteczka maślane z powidłami, które zrobicie w kilka chwil. o ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z tylką, wycisnąć, upiec i gotowe
Przepis jest bardzo wydajny, a ciasteczka po prostu wspaniałe
Zapraszam
Zapraszam też na film z ich przygotowaniem
SKŁADNIKI
* z tych proporcji wyszło mi ok 60 ciasteczek
180g masła
90g cukru pudru
2 małe jajka
320g mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
DODATKOWO
-powidła lub marmolada różana
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch przez kilka minut, ma się zmienić w puszystą masę
Następnie dodajemy cukier puder-miksujemy
dodajemy cukier waniliowy-miksujemy
dodajemy jajka najpierw jedno-miksujemy, potem drugie-miksujemy
dodajemy 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%-miksujemy
Na koniec dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dowolną tylką i wyciskamy niewielkie ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem o pieczenia.
Następnie palcem robimy lekkie wgłębienia w ciasteczkach (żeby ciasto nie kleiło się do palca możemy go zanurzyć w wodzie)
W zagłębienia wciskamy troszkę powideł lub marmolady
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy i gotowe
Przechowujemy w pudełku lub puszce
są po prostu wspaniałe, łatwe i szybkie do zrobienia, idealne o kawy czy na słodką przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko