Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na pierwsze pyszne ciacho w tym nowym roku :)
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe ciasto Ptasie mleczko z galaretkami, budyniem i musem z mrożonych malin, oczywiście można użyć świeżych :)
Ciasto jest na delikatnym biszkopcie
Jest po prostu wspaniałe, eleganckie, delikatne-idealnie nada się na każdą okazję
zapraszam też na film
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-0,5 szkl cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
-750 ml mleka
-150g masła
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-łyżka mąki pszennej tortowej
PIANKA ŚMIETANKOWA
--500ml śmietanki 30 lub 36%
-4 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
1 galaretka malinowa+300ml wrzątku
-1 galaretka agrestowa+300ml wrzątku
MUS MALINOWY
-ok 250g malin (u mnie mrożone)
-2 galaretki malinowe
-ok 600ml wrzątku
Wieczorem, dzień przed przygotowaniem ciasta przygotowujemy galaretki tak by sobie przez noc tężały
galaretkę malinową i agrestową (oczywiście można użyć innych smaków)
rozpuszczamy każdą w 300ml wrzątku, mieszamy i studzimy, wstawiamy do lodówki do stężenia.
stężałe kroimy w kostkę
BISZKOPT
białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut, wyciągamy i studzimy
BUDYŃ
Do garnka wlewamy 500ml mleka i dodajemy masło-stawiamy na ogniu
zanim zacznie się gotować w misce miksujemy 250ml mleka, cukier, budynie, mąkę
wylewamy na gotujące się mleko z masłem-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt, studzimy
ŚMIETANKA
w miseczce rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody i studzimy żeby była letnia
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy miksując żelatynę chwileczkę miksujemy do połącznia, do masy od razu dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i wykładamy na budyń, ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia śmietanki
W tym czasie przygotowujemy ostatnią warstwę
maliny (u mnie mrożone) blendujemy na mus
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody, studźmy i dodajemy do malin, wstawiamy do lodówki, jak masa zacznie gęstnieć, tężeć wykładamy na ciasto, ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc i gotowe
ciasto przepięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe, bardzo delikatne nie nadmiernie słodkie, jedno z moich ulubionych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko