.

.

czwartek, 9 stycznia 2025

ciasto PTASIE MLECZKO z galaretkami, budyniem i musem malinowym-pyszne i delikatne+FILM

 Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na pierwsze pyszne ciacho w tym nowym roku :)

Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe ciasto Ptasie mleczko z galaretkami, budyniem i musem z mrożonych malin, oczywiście można użyć świeżych :) 







Ciasto jest na delikatnym biszkopcie

Jest po prostu wspaniałe, eleganckie, delikatne-idealnie nada się na każdą okazję


zapraszam też na film



SKŁADNIKI

Blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-4 jajka

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-0,5 szkl cukru

-łyżeczka proszku do pieczenia


MASA BUDYNIOWA


-750 ml mleka

-150g masła

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-3/4 szkl cukru

-łyżka mąki pszennej tortowej


PIANKA ŚMIETANKOWA

--500ml śmietanki 30 lub 36%

-4 łyżki cukru pudru

-1,5 łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody

1 galaretka malinowa+300ml wrzątku

-1 galaretka agrestowa+300ml wrzątku


MUS MALINOWY

-ok 250g malin (u mnie mrożone)

-2 galaretki malinowe

-ok 600ml wrzątku 



Wieczorem, dzień przed przygotowaniem ciasta przygotowujemy galaretki tak by sobie przez noc tężały

galaretkę malinową i agrestową (oczywiście można użyć innych smaków)

rozpuszczamy każdą w 300ml wrzątku, mieszamy i studzimy, wstawiamy do lodówki do stężenia.

stężałe kroimy w kostkę



BISZKOPT

białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika  grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut, wyciągamy i studzimy



BUDYŃ

Do garnka wlewamy 500ml mleka i dodajemy masło-stawiamy na ogniu

zanim zacznie się gotować w misce miksujemy 250ml mleka, cukier, budynie, mąkę 

wylewamy na gotujące się mleko z masłem-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

Gorącą masę wykładamy na biszkopt, studzimy

 


ŚMIETANKA


w miseczce rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody  i studzimy żeby była letnia


Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy miksując żelatynę chwileczkę miksujemy do połącznia, do masy od razu dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i wykładamy na budyń, ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia śmietanki



W tym czasie przygotowujemy ostatnią warstwę

maliny (u mnie mrożone) blendujemy na mus



2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody, studźmy i dodajemy do malin, wstawiamy do lodówki, jak masa zacznie gęstnieć, tężeć wykładamy na ciasto, ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc i gotowe 




ciasto przepięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe, bardzo delikatne nie nadmiernie słodkie, jedno z moich ulubionych 




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko