.

.

czwartek, 22 maja 2025

Najlepsze ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą-łatwe i pyszne+FILM

Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto z budyniem, beza i rabarbarem. Tanie, z podstawowych składników a zachwyca smakiem i wyglądem Każdy sobie z nim poradzi

Bardzo polecam, zdecydowanie moje ulubione ciacho z rabarbarem










zapraszam też na film krok po kroku 




SKŁADNIKI 

 blaszka 25x35cm    używam szkl 250ml


CIASTO

-2 szkl mąki pszennej tortowej

-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-75g masła

-cukier waniliowy

-1/2 szkl cukru pudru


BEZA

-7 białek (5 z ciasta 2 z masy budyniowej)

-3/4 szkl cukru

-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżki octu u mnie jabłkowy


MASA BUDYNIOWA


-1 litr mleka

-2 żółtka (białka odkładamy do bezy)

-3 budynie waniliowe po 40g sztuka bez cukru

-3/4 szkl cukru

-150g masła


DODATKOWO

-rabarbar ok 500g


składniki na ciasto dajemy do miski (białka odkładamy do bezy) zagniatamy


ciastem wykładamy blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy ok 10-15 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu





do miski dajemy 250ml mleka, 2 żółtka (białka odkładamy do bezy) i 3 budynie waniliowe-miksujemy


750ml mleka zagotowujemy, na gotujące wylewamy mieszaninę, gotujemy do zgęstnienia wciąż mieszając 

od razu do gorącego budyniu dodajemy masło, mieszamy do połączenia



wykładamy na podpieczone ciasto



rabarbar kroimy na małe kawałki i wykładamy na budyń



7 białek ubijamy (5 z ciasta 2 z masy budyniowej) stopniowo dodajemy cukier -miksujemy długo do jego rozpuszczenia ok 8 minut


następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki octu 

bezę wykładamy na rabarbar



ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 50-60 minut żeby beza była chrupiąca 



studzimy, przechowujemy w lodówce 

Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wygląda i jest przepyszne 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko