.

.

środa, 29 stycznia 2025

sernik na kakaowym cieście z polewą-mięciuteńki i kremowy +FILM

 Cześć Kochani, któż nie lubi serników? chyba mało jest takich osób, mamy różne serniki, te tradycyjne, pieczone, na zimno itp 

Ja bardzo lubię tez serniki gotowane, masa jest szybka do zrobienia i smakuje rewelacyjnie

Dziś przychodzę do Was właśnie z kolejnym przepisem na sernik gotowany 

tym razem taki na mięciutkim kakaowym cieście z polewą, powidłami 









ładnie wygląda, jest wysoki, kremowy i bardzo delikatny. łatwo sie go robi, każdy sobie poradzi 

Bardzo polecam taki serniczek na każdą okazję


Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 

CIASTO 

BAZA

-3/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl oleju

-4 pełne lyżki kakao



-6 jajek

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5  łyżeczki sody

-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej


MASA SEROWA

- 200g masła

- 1 kg sera z wiaderka

- szklanka mleka 250ml

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka



POLEWA

-100g czekolady mlecznej lub deserowej

-3 łyżki mleka

-30g masła lub margaryny


DODATKOWO

-powidła śliwkowe

-kilka kostek białej czekolady



CIASTO

do garnka dajemy wodę, olej , kakao i cukier-zagotowujemy, studzimy



Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, odkładamy na bok


żółtka ubijamy z 1/3 szkl cukru na jasną masę, dodajemy ostudzoną masę kakaową, mąkę, sodę i proszek do pieczenia-wszystko miksujemy. Dodajemy pianę-delikatnie mieszamy.



Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25-30 min

wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na dwa spody




MASA SEROWA

w miseczce mieszamy mleko i budynie

do garnka dajemy masło z cukrem i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy ser-mieszamy, dodajemy jajka-mieszamy, zwiększamy ogień i dodajemy mleko z budyniami-gotujemy mieszając do zgęstnienia




Masę wykładamy na pierwszy spód, przykrywamy drugim-studzimy




Ostudzone ciasto smarujemy powidłami



Składniki na polewę rozpuszczamy w mikrofali (1 minuta na najwyższej mocy) lub nad kąpielą wodną-czekolada powinna być dobrej jakości, polewamy ciasto Ja dodatkowo rozpuściłam kilka kostek białej czekolady i zrobiłam "niteczki" 




sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, delikatnie, wilgotne, mięciuteńkie. Zdecydowanie jeden z najlepszych serników gotowanych :) Polecam gorąco 




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko