Cześć Kochani, któż nie lubi serników? chyba mało jest takich osób, mamy różne serniki, te tradycyjne, pieczone, na zimno itp
Ja bardzo lubię tez serniki gotowane, masa jest szybka do zrobienia i smakuje rewelacyjnie
Dziś przychodzę do Was właśnie z kolejnym przepisem na sernik gotowany
tym razem taki na mięciutkim kakaowym cieście z polewą, powidłami
ładnie wygląda, jest wysoki, kremowy i bardzo delikatny. łatwo sie go robi, każdy sobie poradzi
Bardzo polecam taki serniczek na każdą okazję
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
używam szklanki 250ml
CIASTO
BAZA
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
-4 pełne lyżki kakao
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
POLEWA
-100g czekolady mlecznej lub deserowej
-3 łyżki mleka
-30g masła lub margaryny
DODATKOWO
-powidła śliwkowe
-kilka kostek białej czekolady
CIASTO
do garnka dajemy wodę, olej , kakao i cukier-zagotowujemy, studzimy
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, odkładamy na bok
żółtka ubijamy z 1/3 szkl cukru na jasną masę, dodajemy ostudzoną masę kakaową, mąkę, sodę i proszek do pieczenia-wszystko miksujemy. Dodajemy pianę-delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25-30 min
wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na dwa spody
MASA SEROWA
w miseczce mieszamy mleko i budynie
do garnka dajemy masło z cukrem i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy ser-mieszamy, dodajemy jajka-mieszamy, zwiększamy ogień i dodajemy mleko z budyniami-gotujemy mieszając do zgęstnienia
Masę wykładamy na pierwszy spód, przykrywamy drugim-studzimy
Ostudzone ciasto smarujemy powidłami
Składniki na polewę rozpuszczamy w mikrofali (1 minuta na najwyższej mocy) lub nad kąpielą wodną-czekolada powinna być dobrej jakości, polewamy ciasto Ja dodatkowo rozpuściłam kilka kostek białej czekolady i zrobiłam "niteczki"
sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, delikatnie, wilgotne, mięciuteńkie. Zdecydowanie jeden z najlepszych serników gotowanych :) Polecam gorąco
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko