Cześć kochani, dziś chcę Was zaprosić na pyszne świąteczne pierniczki, które od razu są miękkie, można je zajadać od razu po zrobieniu, nie muszą leżakować Dodatek cukru trzcinowego, powideł, miodu sprawia, że są pyszne i aromatyczne. Zapraszam
zapraszam też na film
SKŁADNIKI:
przepis jest bardzo wydajny
-1 czubata łyżka powideł śliwkowych
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-3 kopiaste łyżki miodu
-1 jajko
-1 żółtko
-0,5 szkl cukru trzcinowego
-100g masła
-3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-3 łyżeczki kakao
-przyprawa do piernika ok 2 łyżki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER CYTRYNOWY
-sok z połowy cytryny
-5 łyżek wody
-ok szklanka cukru pudru
Masło roztapiamy na małym ogniu,
dodajemy cukier trzcinowy
dodajemy miód, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy powidła,
przyprawę do piernika oraz kakao.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę studzimy, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę i mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto jest delikatne, gładkie:-)
Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godziny
Ciasto wałkujemy na około 4 mm wycinamy dowolne kształty.
Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę,
wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i
pieczemy około 12-15 minut
Tak postępujemy z całym ciastem, pierniczków wychodzi dużo.
Składniki na lukier mieszamy i polewamy pierniczki,
można polać je też np rozpuszczoną czekoladą
są mięciutkie i pyszne, przechowujemy je w pudełku lub szczelnej puszce
Czy można zastąpić cukier trzcinowy zwykłym cukrem?
OdpowiedzUsuń