.

.

czwartek, 18 grudnia 2025

pyszne, miękkie ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI z dodatkiem powideł+FILM

Cześć kochani, dziś chcę Was zaprosić na pyszne świąteczne pierniczki, które od razu są miękkie, można je zajadać od razu po zrobieniu, nie muszą leżakować Dodatek cukru trzcinowego, powideł, miodu sprawia, że są pyszne i aromatyczne. Zapraszam 








zapraszam też na film 





 SKŁADNIKI:

przepis jest bardzo wydajny


-1 czubata łyżka powideł śliwkowych

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

-3 kopiaste łyżki miodu

-1 jajko

-1 żółtko

-0,5 szkl cukru trzcinowego

-100g masła

-3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%

-3 łyżeczki kakao

-przyprawa do piernika ok 2 łyżki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia


LUKIER CYTRYNOWY 

-sok z połowy cytryny

-5 łyżek wody

-ok szklanka cukru pudru





Masło  roztapiamy na małym ogniu,

dodajemy cukier trzcinowy 

 dodajemy miód, dokładnie mieszamy.



Następnie dodajemy powidła,

 przyprawę do piernika oraz kakao.

Wszystko dokładnie mieszamy.



Masę studzimy, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę i mieszamy.


Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.



Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto.

Ciasto jest delikatne, gładkie:-)


Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godziny


Ciasto wałkujemy na około 4 mm  wycinamy dowolne kształty.



Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę,



wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i 

pieczemy około 12-15 minut 



Tak postępujemy z całym ciastem, pierniczków wychodzi dużo. 

Składniki na lukier mieszamy i polewamy pierniczki,




można polać je też np rozpuszczoną  czekoladą

są mięciutkie i pyszne, przechowujemy je w pudełku lub szczelnej puszce











1 komentarz:

  1. Czy można zastąpić cukier trzcinowy zwykłym cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko