Witam Kochani tego pięknego,słonecznego dnia :-)
Powietrze powoli zaczyna pachnąć wiosną. Pięknie świeci słoneczko,ptaszki śpiewają i jest jakieś 10 stopni na plusie :-) Zobaczymy czy to tylko przejściowy kaprys pogody czy koniec zimy :-)
Dawno na blogu nie było żadnego ciasta,dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto z dźwięcznej nazwie "Marysieńka" :-)
Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowy delikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami.
Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-)
Polecam
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
KAKAOWY BISZKOPT
-5 jajek
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1,5 łyżki kakao
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO Z ORZECHAMI
-200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno
-4 białka (żółtka odkładamy do kremu)
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki płynnego miodu (można podgrzać w mikrofali i ostudzić)
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
-4 żółtka (z ciasta orzechowego)
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
-1 opakowanie cukru waniliowego
-3 szklanki mleka
-200g masła lub margaryny
DODATKOWO
-1 tabliczka mlecznej czekolady
-20g masła
-3 łyżki mleka
BISZKOPT KAKAOWY
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
CIASTO ORZECHOWE
4 białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier-miksujemy. Następnie dodajemy orzechy,mąki,proszek do pieczenia oraz miód i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Następnie przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i pieczemy na złoty kolor około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
KREM
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,mąkę,cukier,żółtka,cukier waniliowy i budyń -wylewamy a gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło lub margarynę temp. pokojowa miksujemy na puch-dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy.-krem gotowy :-)
Składanie ciasta rozpoczynamy od ciemnego biszkopta-na niego dajemy połowę kremu,potem ciasto orzechowe,potem drugą połowę masy,następnie drugi blat kakaowego biszkopta. Całość polewamy polewą (polewę przygotowujemy następująco: do miski nad kąpielą wodną dajemy połamaną czekoladę,masło oraz mleko-i co chwilę mieszamy do rozpuszczenia i połączenia)
Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki na całą noc.
I gotowe :-)
Bardzo pyszne ciasto,piekłam je na weekend i znikło ekspresowo :P
Polecam i życzę udanych wypieków :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko