.

.

piątek, 22 grudnia 2017

Rewelacyjne,miękkie pierniczki nadziewane powidłami +FILM

Witam Kochani
dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na miękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze  jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na blogu cynamonowy pył.
Pierniczki gorąco polecam-dziś wystarczy zrobić ciasto a upiec jutro :)
Są puszyste, wyrośnięte i bardzo pyszne :)


Zapraszam też na film 



SKŁADNIKI

*mi wyszło około 70 szt

CIASTO

-550g mąki pszennej tortowej
-200g miodu
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-150g masła
-5 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-2 łyżeczki sody
-2 łyżki kakao
-1 białko
-4 żółtka
-0,5 szkl cukru

LUKIER

-2 białka
-1 łyżka soku z cytryny 
-6 łyżek cukru pudru (kopiastych)

DODATKOWO

-kwaśne,gęste powidła
-100g czekolady mlecznej 

Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy.

Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy. 

Do miski dajemy mąkę,kakao
Białko ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka. 

Masę z żółtkami dodajemy do mąki-mieszamy,dodajemy śmietanę z sodą-mieszamy,dodajemy miód z przyprawą i zagniatamy ciasto. Jest ono trochę kleiste,można podsypać mąką ale nie dużo,bo po leżakowaniu zmieni konsystencję. 


Ciasto dajemy do miski,okrywamy np folią i odstawiamy w zimne miejsce na kilkanaście godzin-moje stało 17 godzin.


Następnego dnia ciasto wałkujemy, na połowie zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową  -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka. 



Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut.


Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną 
przygotowujemy lukier 


Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy w puszce.



Kilka dni temu przyszła do mnie nagroda z konkursu-wygrałam między innymi   cudną puszkę  na pierniczki :) przydała się :)












polecam Wam je bardzo :) 

6 komentarzy:

  1. Dzień dobry jak dlugo można przechowywać pierniczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w puszce mogą leżeć spokojnie 2 tygodnie, a nawet dłużej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiadomo-naturalny najlepszy :) Miód to miód. Miód sztuczny to chemia, nigdy go nie używam, ale jeśli nie ma innego to myślę, że i na sztucznym wyjdą.

      Usuń
  3. A jak zrobić lukier z tych białek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trzeba zmieszać ze sobą składniki i utrzeć lukier-polecam robić to trzepaczką :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko