Przychodzę do Was z czymś pysznym i ślicznym :) Chciałam Was dziś zaprosić na pyszne bułeczki drożdżowe w kształcie serce z nutellą i orzeszkami ziemnymi. Są pyszne, puszyste, słodkie i bardzo pięknie się prezentują. Możecie je zrobić dla kogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i Zapraszam
SKŁADNIKI (z proposcji wyszło mi około 12 dużych drożdżówek)
-25g świeżych drożdży
-3/4 szkl cukru
-łyżka cukru waniliowego
-75g rozpuszczonego i ostudzonego masła
-2 jajka
-250ml mleka
-3 szkl mąki pszennej tortowej+ do podsypania
DODATKOWO
-orzeszki ziemne zmielone
-nutella lub podobny krem czekoladowy
-jajko do smarowania drożdżówek
Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut.
2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki, i dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jak się klei podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy i zostawiamy w przykrytej misce na około 30 minut.
Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule.
JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA?
Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek.
Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy.
Składamy na pół
nacinamy
nacięte części wywijamy i serce gotowe.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
I gotowe :)
Polecam Wam te bułeczki, są rewelacyjne, ładne i łatwe :)
Życzę smacznego :)
Wygladają uroczo i na pewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuń