.

.

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Puszyste drożdżówki serca z nutellą i orzeszkami ziemnymi

Witam Kochani :)

Przychodzę do Was z czymś pysznym i ślicznym :) Chciałam Was dziś zaprosić na pyszne bułeczki drożdżowe w kształcie serce z nutellą i orzeszkami ziemnymi. Są pyszne, puszyste, słodkie i bardzo pięknie się prezentują. Możecie je zrobić dla kogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i   Zapraszam 









SKŁADNIKI (z proposcji wyszło mi około 12 dużych drożdżówek)

-25g świeżych drożdży
-3/4 szkl cukru
-łyżka cukru waniliowego
-75g rozpuszczonego i ostudzonego masła
-2 jajka
-250ml mleka
-3 szkl mąki pszennej tortowej+ do podsypania

DODATKOWO

-orzeszki ziemne zmielone
-nutella lub podobny krem czekoladowy
-jajko do smarowania drożdżówek

Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut.

2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki, i dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jak się klei podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy i zostawiamy w przykrytej misce na około 30 minut. 

Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule.

JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA?

Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek. 
Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy.


Składamy na pół

nacinamy

nacięte części wywijamy i serce gotowe.

Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, 

smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. 

I gotowe :) 







Polecam Wam te bułeczki, są rewelacyjne, ładne i łatwe :)

Życzę smacznego :) 

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko