.

.

czwartek, 12 kwietnia 2018

Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową.

Witam Kochani,

dziś przychodzę do was z przepisem na pyszne ciasto-ambasador. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. 

Polecam gorąco i zapraszam.

SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka


BISZKOPT

-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

KREM

-900ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl cukru
-300g masła lub margaryny

DODATKOWO

-150g obranych migdałów
-200g orzechów włoskich
-1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g
-olejek rumowy
-olejek cytrynowy
-pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
-1,5 łyżki kakao


BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. 
Studzimy.


***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy.

KREM

700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz.
W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu.
Studzimy.

Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń.

Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1

KREM Z ORZECHAMI


Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki.

Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. 

KREM CYTRYNOWY

Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego.




Gorąco polecam i życzę smacznego :) 

9 komentarzy:

  1. Ciasto jest pyszne,ja zalewam jeszcze rodzynki spirytusem , odsaczam i ddaje, do kremu ciemnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też można dodać rodzynki, ja jednak tego nie robię, ponieważ ja i moja rodzina nie lubimy rodzynek :)

      Usuń
  2. A jakie proporcje na blaszkę 23*38?

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, ciasto w smaku obłędne,oczywiście dla smakoszy ciast z masami, ja jeszcze do jasnej masy dodaję brzoskwinie i ananasy z puszki pokrojone na małe kawałki

    OdpowiedzUsuń
  4. A na blaszce tez można zrobić to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale trzeba zwiększyć proporcje, jak ma to byc duża blaszka to 2x

      Usuń
  5. Dziekuje bardzo za przepisy cala moja rodzinka przepada za szarlotka z budyniem myślę że to też będę piekła nocą żeby przetrwało do rana pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szarlotka z budyniem to zdecydowanie moja ulubiona :) Ciesze się, ze i Twojej rodzince przypadła do gustu :) Ambasador też pycha-polecam :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko