.

.

czwartek, 8 listopada 2018

Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher

Witam Kochani

dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :)






Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :)

SKŁADNIKI

*przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy

BISZKOPT

-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich


KREM

-750ml śmietanki 36%
-2 czekolady deserowe po 100g każda
-0,5 szkl cukru
-1 łyżka kakao
-3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych

DODATKOWO

-1 czekolada mleczna 100g
-20g masła
-2 łyżki mleka
-trochę zmielonych orzechów do dekoracji

PONCZ

-mocna herbata



Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

BISZKOPT

Jajka ucieramy z cukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. 

Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy.




Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut)

Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody.


KREM

Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy roztopioną czekoladę, kakao i wszystko miksujemy. Odkładamy trochę masy do dekoracji (do szprycowania) i dodajemy orzechy-mieszamy.

Wystudzone spody ponczujemy mocną herbatą i przekładamy kremem, tak by pozostało trochę do pokrycia tortu.



Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

POLEWA NA DRIP CAKE

Do miski dajemy połamaną czekoladę mleczną, 2 łyżki mleka i masło i wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną,


 gdy powstanie nam gładka płynna polewa przekładamy ją do woreczka lub rękawa cukierniczego z prostą tylką i pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem.


Wstawiamy do lodówki na około 10 minut.

Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :)
Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety.
*****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami 
Kulki robimy następująco

do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami.





Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki.




Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem czekolady i orzechów, to tort stworzony dla niego. 




3 komentarze:

  1. aż kusi żeby upiec i spróbować.... Ale te kalorie....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym tu jeszcze rumu dodała i mój ideał

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko