dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :)
Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI
*przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy
BISZKOPT
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
KREM
-750ml śmietanki 36%
-2 czekolady deserowe po 100g każda
-0,5 szkl cukru
-1 łyżka kakao
-3/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych
DODATKOWO
-1 czekolada mleczna 100g
-20g masła
-2 łyżki mleka
-trochę zmielonych orzechów do dekoracji
PONCZ
-mocna herbata
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
BISZKOPT
Jajka ucieramy z cukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy.
Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy.
Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut)
Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody.
KREM
Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy roztopioną czekoladę, kakao i wszystko miksujemy. Odkładamy trochę masy do dekoracji (do szprycowania) i dodajemy orzechy-mieszamy.
Wystudzone spody ponczujemy mocną herbatą i przekładamy kremem, tak by pozostało trochę do pokrycia tortu.
Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
POLEWA NA DRIP CAKE
Do miski dajemy połamaną czekoladę mleczną, 2 łyżki mleka i masło i wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną,
gdy powstanie nam gładka płynna polewa przekładamy ją do woreczka lub rękawa cukierniczego z prostą tylką i pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem.
Wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :)
Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety.
*****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami
Kulki robimy następująco
do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami.
Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem czekolady i orzechów, to tort stworzony dla niego.
aż kusi żeby upiec i spróbować.... Ale te kalorie....
OdpowiedzUsuńPrzecież całego nie zjesz :) a kawałeczek nie zaszkodzi :)
UsuńJa bym tu jeszcze rumu dodała i mój ideał
OdpowiedzUsuń