.

.

czwartek, 15 listopada 2018

Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy :)

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z moim najnowszym odkryciem-zapiekanką gołąbkową. Gołąbki to danie kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu, czy rodzinnych spotkań, niestety jest to danie bardzo czasochłonne. Dzięki zapiekance gołąbkowej możemy raczyć się smakiem gołąbków bez ciężkiej pracy.



 Jestem pewna, ze Wam zasmakuje, tak jak mojej rodzinie, wszyscy byli bardzo zadowoleni.

SKŁADNIKI

*używałam naczynia żaroodpornego o pojemności 5 litrów


-1 kg poszatkowanej kapusty białej
-500g mięsa mielonego
-200-250g ryżu w torebkach
-1 duża cebula
-2 łyżki masła
-sól,pieprz
-majeranek
-słodka papryka
-Koncentrat pomidorowy słoiczek 190g
-250 ml bulionu lub rosołu
-500ml wody
-1 łyżka mąki
-opcjonalnie przyprawa do wieprzowiny


Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka lekko al'dente. Kapustę odcedzamy z wody najlepiej na durszlaku.

Ryż gotujemy, odcedzamy z wody i dajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie)
wszystko mieszamy. 



SOS

Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje.


SKŁADANIE ZAPIEKANKI

Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty


 polewamy ją kilkoma łyżkami sosu, 

wykładamy połowę mięsa z ryżem-wyrównujemy,

 znów dajemy kilka łyżek sosu, następnie drugą warstwę kapusty,

 kilka łyżek sosu-resztę mięsa z ryżem-wyrównujemy, dajemy trzecią warstwę kapusty i sos (zostawiamy trochę sosu by polać zapiekankę jak się upiecze)


Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni.
Wyciągamy z piekarnika  polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)



  Gorąco polecam, jest rewelacyjna, dzięki niej możemy się raczyć smakiem prawdziwych gołąbków bez ogromu pracy :) 
Polecam baaardzo gorąco :) i życzę smacznego :) 

14 komentarzy:

  1. Na pewno dziś wypróbuję, bo zanosi się na pyszny obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i ciekawie. Napewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, w takiej odsłonie gołąbków jeszcze nie widziałam. Już wiem co zrobie jutro rodzince na obiad.

    /Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jest w piekarniku, będzie na jutro na obiad:) Cieszę się, że tutaj trafiłam...Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  5. Było pysznie:)Dziękuję za fajny i prosty pomysł na obiad. Iza

    OdpowiedzUsuń
  6. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site too and let me know what you think. 먹튀검증


    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj,pycha.🌻 Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko