.

.

czwartek, 29 listopada 2018

Ciasto Michałek

Witam Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry :) Całość posypana jest orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje.



SKŁADNIKI

***przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO KAKAOWE

-5 jajek
-3.4 szkl cukru
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody

KREM

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką)
-200g cukierków Michałki
-250g masła lub margaryny
-pół łyżki kakao

WARSTWA ŚMIETANKOWA

-300ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-100ml wody

DODATKOWO

-pół szklanki kawy do nasączenia ciasta
-trochę kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu
-kilka zmielonych orzechów włoskich
-3 cukierki Michałki do posypania ciasta


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki


 i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka)



Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.



KREM
Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki.

Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie.
Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty  budyń studzimy. 

Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy.

 Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy.


Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem, 


wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy go kawą.



Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy warstwę śmietankową.


Śmietanę 30% ubijamy c cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody, ostudzoną żelatynę. 
Miksujemy i szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy.

Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.









Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, wilgotny biszkopt, pyyyszna masa, wszystko idealnie współgra tworząc pyszną całość.
Polecam i życzę smacznego :) 

7 komentarzy:

  1. Mega, michałki mogłabym jeść caly czas, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ciasto musi być nasączone kawą czy może być czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że może być czymś innym :) mocną herbatką, ponczem z cytryną czy z alkoholem :) Mi najlepiej smakuje z kawą :)

      Usuń
  3. Ojej miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam Michalski A ciasto z nimi to musi być petarda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto. Świetny pomysł na masę michałkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, smakuje super. Taki krem świetnie nada się też do tortu :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko