SKŁADNIKI
***przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO KAKAOWE
-5 jajek
-3.4 szkl cukru
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
KREM
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką)
-200g cukierków Michałki
-250g masła lub margaryny
-pół łyżki kakao
WARSTWA ŚMIETANKOWA
-300ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-100ml wody
DODATKOWO
-pół szklanki kawy do nasączenia ciasta
-trochę kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu
-kilka zmielonych orzechów włoskich
-3 cukierki Michałki do posypania ciasta
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka)
Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM
Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki.
Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie.
Do miski dajemy 200 ml mleka, 2 budynie, cukier, cukier waniliowy,mąkę i mieszamy na gładką masę, wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy.
Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem,
wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy go kawą.
Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy warstwę śmietankową.
Śmietanę 30% ubijamy c cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody, ostudzoną żelatynę.
Miksujemy i szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, wilgotny biszkopt, pyyyszna masa, wszystko idealnie współgra tworząc pyszną całość.
Polecam i życzę smacznego :)
Mega, michałki mogłabym jeść caly czas, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńja też :) krem z ich dodatkiem jest pycha :)
UsuńCzy ciasto musi być nasączone kawą czy może być czymś innym?
OdpowiedzUsuńpewnie, że może być czymś innym :) mocną herbatką, ponczem z cytryną czy z alkoholem :) Mi najlepiej smakuje z kawą :)
UsuńOjej miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam Michalski A ciasto z nimi to musi być petarda!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto. Świetny pomysł na masę michałkową.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, smakuje super. Taki krem świetnie nada się też do tortu :)
Usuń