dziś zapraszam na pyszne ciasto, sernik gotowany przełożony trzema spodami z polewą, posypany orzechami.
Ciasto rozpływa się w ustach, robi się je łatwo i przyjemnie.
Gorąco polecam i zapraszam
Przepis na blaszkę 25x25cm
SKŁADNIKI
3 SPODY
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 jajka
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny
MASA SEROWA
-750g sera białego tłustego
-3 jajka
-1 cukier waniliowy
-200g masła lub margaryny
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
-250ml mleka
-3/4 szkl cukru
DODATKOWO
-100g czekolady mlecznej
-1 płaska łyżka kakao
-50g masła
-3 łyżki mleka
-trochę zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta
Składniki na 3 spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto,
dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, tak postępujemy z całym ciastem. Mamy mieć 3 spody.
MASA SEROWA
Ser mielimy.
Do garnka dajemy masło z cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy ser, mieszamy na gładką masę,
zmniejszamy ogień i dodajemy jajka, energicznie mieszamy.
Następnie w 250 ml mleka rozpuszczamy 2 budynie i dodajemy do masy serowej, gotujemy mieszając do zgęstnienia.
Gorącą masą przekładamy spody, ciasto przykrywamy ściereczką.
Po około 30 minutach przygotowujemy polewę, do miski dajemy czekoladę, kakao, mleko i masło-rozpuszczamy nad kąpielą wodną, polewamy ciasto i posypujemy orzechami.
Ostudzone ciasto wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. I gotowe :)
Gorąco polecam, taki sernik jest bardzo pyszny, idealny wypiek na zbliżające się święta :)
Smacznego :)
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję, i pysznie smakuje, gorąco polecam :)
UsuńKusi mnie ten sernik. Poproszę o podanie czasu pieczenia ciasta oraz wielkość blaszki. Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńBlaszka 25x25cm spody pieczemy na złoty kolor, około 10 minut (zależy od piekarnika) -wszystko podane jest w przepisie powyżej
Usuńbiore przepis ciasto pioke w piatek
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, życzę udanych wypieków :)
UsuńMam ser w wiaderku president czy nada sie do tego sernika?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
UsuńPyszny sernik:) zrobiłam z sera z wiaderka nie było żadnych problemów przy przygotowaniu. A tego się obawiałam. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńdzień dobry, czy może być blaszka 25x32 ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tyko polecam minimalnie zwiększyć proporcje, bo one są na blaszkę 25x25cm
UsuńCzy masą smarujemy też ostatni placek na górze?
OdpowiedzUsuńNie, górny placek polewamy polewą
UsuńCzy można upiec to ciasto w keksówce? Jak zmienić wtedy proporcje?
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
w keksówce zrobiłabym z połowy porcji :)
Usuń