.

.

czwartek, 3 stycznia 2019

Babeczki pizza-idealne na imprezę-pyszne

Witam Kochani po dość długiej przerwie. 
Grudzień był dla mnie dość pracowitym miesiącem, miałam wiele zajęć, potem przyszły święta, nowy rok.
Ale dość świętowania. 
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszną przekąskę jaką są babeczki pizza :) Pizzę każdy lubi, ale jej duża forma nie zawsze sprawdza się na imprezach. 
Aby temu zaradzić polecam Wam przygotowanie tych uroczych i pysznych babeczek, które na pewno zachwycą nie jednego. 



Składają się z prostych składników, a wiadomo-co proste to i dobre.

Gorąco polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI

*z proporcji wychodzą około 24 babeczki

CIASTO

-2,5 szklanki mąki pszennej +do podsypania
 (szklanka 250ml)
-2,5 dag drożdży świeżych
-250ml ciepłej wody
-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-pół łyżeczki soli
-2 łyżeczki cukru

SOS POMIDOROWY

-mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 80g)
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki wody
-zioła prowansalskie

NADZIENIE

-300g pieczarek
-1/2 małej cebulki
-100g szynki
-1 łyżka masła
-pieprz, sól

DODATKOWO

-100g sera żółtego
-oregano


CIASTO

Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę   mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką. 
Gotowe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu.


SOS

Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy.

NADZIENIE

Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. 


Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem. 

Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem.

Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy oregano. 





Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut)


Babeczki można podać z ketchupem. 








 i babeczki w przekroju



Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Gorąco polecam i życzę smacznego :) 

12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko