Grudzień był dla mnie dość pracowitym miesiącem, miałam wiele zajęć, potem przyszły święta, nowy rok.
Ale dość świętowania.
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszną przekąskę jaką są babeczki pizza :) Pizzę każdy lubi, ale jej duża forma nie zawsze sprawdza się na imprezach.
Aby temu zaradzić polecam Wam przygotowanie tych uroczych i pysznych babeczek, które na pewno zachwycą nie jednego.
Składają się z prostych składników, a wiadomo-co proste to i dobre.
Gorąco polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
*z proporcji wychodzą około 24 babeczki
CIASTO
-2,5 szklanki mąki pszennej +do podsypania
(szklanka 250ml)
-2,5 dag drożdży świeżych
-250ml ciepłej wody
-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-pół łyżeczki soli
-2 łyżeczki cukru
SOS POMIDOROWY
-mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 80g)
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki wody
-zioła prowansalskie
NADZIENIE
-300g pieczarek
-1/2 małej cebulki
-100g szynki
-1 łyżka masła
-pieprz, sól
DODATKOWO
-100g sera żółtego
-oregano
CIASTO
Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu.
SOS
Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy.
NADZIENIE
Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem.
Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem.
Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy oregano.
Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut)
Babeczki można podać z ketchupem.
i babeczki w przekroju
Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Gorąco polecam i życzę smacznego :)
świetny pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję, i bardzo polecam :)
UsuńDziękuję bardzo za przepis :) Dziś ugotuję
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
UsuńNaprawdę bardzo świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńWow! Super pomysł z pizzo-babeczkami, na imprezach sprawdzą się świetnie!
OdpowiedzUsuńUpiekę na Sylwestra dziękuję za pomysł
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie i na pewno tak smakują jutro wypróbuję i ja ,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Takie małe pizzetki wyszły :)
OdpowiedzUsuńشركة مكافحة حشرات
OdpowiedzUsuńمكافحة حشرات