zawsze przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)
Przygotowanie takiego koszyka jest dość łatwe, wymaga jednak dokładności.
Dziś piekłam swój i chcę Wam "na gorąco" pokazać jak zrobić taki koszyk :)
Zapraszam
Do zrobienia koszyka potrzebujemy dowolnego ciasta drożdżowego.
Może być słodkie lub chlebowe. Ja robię z chlebowego.
Czyli:
do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody.
Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam do podrośnięcia. Potem dodaję trochę oleju i maki-wyrabiam ciasta tak by było elastyczne.
Zostawiam do wyrośnięcia i przystępuję do plecenia koszyka.
Koszyk wykonujemy na misce. Ja polecam metalową, ale porcelanowa, ceramiczna też się nada.
Miskę owijamy folią aluminiową. Potem smarujemy ją delikatnie olejem.
Kawałek ciasta wałkujemy i wycinamy paski.
Paski układamy na miskę tak by na jej górze się krzyżowały. Do dużego koszyka użyłam 8 krzyżujących się pasków, czyli 16 pojedynczych żeber koszyka.
Miejsce krzyżowania się pasków mocna dociskamy by było równe.
Potem bierzemy kawałek ciasta i rolujemy go na niezbyt gruby wałek i przeplatamy między paskami.
Koszyk przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.
Po upieczeniu chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy miskę i usuwamy folię.
Uchwyt koszyka ja robię na stelażu z drutu.
Na gruby drut nawijamy ciasto, formuję go z łuk, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor.
Potem w koszyku robię dziurkę grubą igłą i wciskam końce drutu.
Można wzmocnić klejem (jeśli ma to być tylko ozdoba) lub kokardką.
Taki koszyk to piękna ozdoba wielkanocnego stołu.
Można robić mniejsze koszyki lub duże :)
Wszystko według własnej inwencji i potrzeb :)
Polecam gorąco.
Piękne koszyczki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepiękne 😍😍😍
OdpowiedzUsuń