Witam Kochani
dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia.
Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy.
Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda.
Polecam serdecznie :-)
przepis na blaszkę 25x25cm
KAWOWA PIANKA
-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao
KREM
-litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy
-250g masła lub margaryny
DODATKOWO
-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
-troszkę czekolady do posypania ciasta
Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.
Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.
Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.
Studzimy.
Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.
blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników.
PIANKA
kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia czekolady i kawy. Musi się to zagotować.
Następnie studzimy jak będzie zimne wsadzamy na 15 minuty do lodówki.
Do zimnej mieszaniny dodajemy 2 śnieżki i miksujemy do lekkiego zgęstnienia.
Następnie w 0,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, i mieszamy do momentu aż żelatyna będzie zimna. Musimy ciągle mieszać, żeby się nie zsiadła w szklance. Można też dać szklankę do miseczki z zimną wodą, mieszać i dmuchać :-)
Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko
Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę.
Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-)
Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-)
Ciasto pięknie się kroi i jest przepyszne. Mam teraz dylemat co będę piekła na święta, zbyt dużo kandydatów :P
Bardzo smaczne, łatwe w przyrządzenia i jedzeniu. Polecam.
OdpowiedzUsuń