.

.

środa, 17 kwietnia 2019

Ciasto kawowe bez pieczenia


Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia.

Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy.

Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. 
Polecam serdecznie :-) 

przepis na blaszkę 25x25cm
KAWOWA PIANKA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-2-3 płaskie  łyżki żelatyny
-2 szklanki mleka
-2 śnieżki (bite śmietany w proszku)
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
-łyżka kakao

KREM

-litr mleka 
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-3 żółta
-3/4 szkla cukru
-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny


DODATKOWO

-1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g 
-troszkę czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno  do zgęstnienia. 

Studzimy.

Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.




blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę  herbatników. 




PIANKA

kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia czekolady i kawy. Musi się to zagotować.


Następnie studzimy jak będzie zimne wsadzamy na 15 minuty do lodówki.

Do zimnej mieszaniny dodajemy 2 śnieżki i miksujemy do  lekkiego zgęstnienia.






Następnie w 0,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, i mieszamy do momentu aż żelatyna będzie zimna. Musimy ciągle mieszać, żeby się nie zsiadła w szklance. Można też dać szklankę do miseczki z zimną wodą, mieszać i dmuchać :-)

Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko 


Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę.
Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) 

Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami  i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-)

















Ciasto pięknie się kroi i jest przepyszne. Mam teraz dylemat co będę piekła na święta, zbyt dużo kandydatów :P

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko