.

.

sobota, 6 kwietnia 2019

Drożdżowe zajączki wielkanocne z szynką+FILM jak zwijać

Witam Kochani
Wielkanoc już niebawem, dlatego dziś chcę Wam pokazać przepis na słodkie bułeczki w kształcie zajączków. Są one z dodatkiem szynki :) Zajączki wyglądają uroczo i na pewno będą ozdobą wielkanocnego stołu lub zastąpią chlebek w koszyku wielkanocnym. 


Bardzo zachęcam do upieczenia, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu a wyglądają i smakują świetnie 

Składniki
*z tych proporcji wyszło mi 8 dużych zajączków

CIASTO

-250 ml mleka
-2  łyżki cukru
-30g drożdży świeżych
-50 ml oleju
-1 jajko
-2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej

DODATKOWO

-1 jajko do posmarowania zajączków
-pieprz w ziarnach
-8 plastrów dowolnej szynki

Do miski dajemy drożdże, cukier, 1 szklankę maki i mleko-wszystko mieszamy i odkładamy na 20 minut.


Następnie dodajemy olej, jajko, i 1,5-2 szkl mąki-mąkę dodajemy stopniowo wyrabiając ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne.
Ciasto wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy i odkładamy  na ok 20 minut.

Następnie ciasto przerabiamy i dzielimy na 8 części.

FORMOWANIE ZAJĄCZKA

Jedna część ciasta rolujemy rękami tak by powstał dość długi wałek, składamy na pół, 

następnie dolną część zakładamy jak precel tak by powstały dwa kółka,

 kółka wywijamy do siebie i przekładamy przez nie zwinięty plaster szynki.



Odsyłam do poniższego filmu, tam jest pokazane jak zwijać zajączki "na żywo" a nie na zdjęciach :)



Zajączki układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem.


 W miejscu oczu i buzi robimy igłą dziurki i wtykamy ziarna pieprzu.


Zajączki pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.

I gotowe :) Bardzo polecam






Zapraszam jeszcze raz na film na którym zobaczycie jak je zwijać :) 


13 komentarzy:

  1. rewelacja muszę zrobić !!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo są bardzo proste :) A efekt rewelacyjny :)

      Usuń
  2. Prześliczne zajączki, gratuluję talentu

    OdpowiedzUsuń
  3. ROBIŁAM na Wielkanoc.Rzeczywiście bardzo prosty i szybki przepis.Ciasto bardzo elastyczne. Wyszły identyczne. Pięknie się prezentowały na stole.
    Dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, że się udały i smakowały :) Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  4. Ile wychodzi sztuk? Czy dają się zamrozić? Chciałabym zrobić ciut wcześniej przed świętami, bez szynki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy składnikach jest napisane, że wychodzi 8 zajączków. Chce Pani mrozić już upieczone? Nigdy tego nie robiłam, ale ludzie mrożą chleb to i takie bułki chyba też można, ale po rozmrożeniu wsadziłabym je na chwilę do piekarnika.

      Usuń
    2. Rzeczywiście, przepraszam, umknęło mi..
      Tak, chcę zamrozić już upieczone, z chlebami tak robię i są potem wciąż dobre.
      Zajączki prezentują się cudnie, a na pewno nie będę mieć czasu robić ich na świeżo w świąteczny poranek.
      Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Witam,jak długo piekła Pani zajączki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko