Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb.
Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to.
W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO.
Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję.
Ale dość wstępu :-)
Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny.
Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika.
Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.
SKŁADNIKI:
*keksówka o wymiarach ok 12x25cm
-500g mąki pszennej (ja używałam tortową)
-4 dag drożdży świeżych
-3/4 szkl maślanki
-łyżeczka soli
-200ml ciepłej wody
-2,5 płaskiej łyżki cukru (można dać mniej)
-4 łyżki oleju
- dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej)
-można też dodać trochę siemienia lnianego
-chleb można posypać pestkami dyni
Na początek do miski dajemy drożdże, cukier, około 2-3 łyżki mąki i zalewamy wodą, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.
Następnie dodajemy olej, sól, słonecznik, resztę mąki i maślankę. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto.
Jeśli ciasto się klei można je troszkę podsypać mąką, ale ono powinno być trochę klejące.
Ciasto przekładamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Chleb możemy posypać pestkami dyni.
Chlebek pieczemy w temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.
I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)
Zapraszam na film- tutaj robiłam chleb z pestkami dyni. Polecam :)
SMACZNEGO!!!
Bardzo dobry chleb zrobiony dokładnie wg przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował, gorąco zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów :)
UsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńChciałabym się zapytac co zrobiłam źle chlebek piekłam tyle ile jest napisane w przepisie nawet o 15 minut więcej i co? Na górze się pięknie wypiekl A w środku ciasto było surowe
Pewnie coś nie tak z piekarnikiem. Mi nigdy cos takiego się nie zdarzyło. Mam nadzieję, ze piekła Pani na funkcji grzanie góra-dół
UsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńChciałabym się zapytac co zrobiłam źle chlebek piekłam tyle ile jest napisane w przepisie nawet o 15 minut więcej i co? Na górze się pięknie wypiekl A w środku ciasto było surowe
Mój chlebek wyszedł pyszny i chrupiacy
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńRóżne przepisy na chleb już wypróbowałam ... a to zawsze przyczyną była mąka itd. Tym razem zrobię twój chlebek z twojego przepisu! - wygląda smakowicie ..., pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mam nadzieję, że będzie smakował
UsuńChlebek przepyszny.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzy nie za dużo cukru 2,5 łyżki, chlebek upiekłam w/G przepisu, pyszny,ale trochę za słodki
OdpowiedzUsuńNie zauważyłam by chlebek wyszedł za słodki, to tylko 2,5 płaskiej łyżki, a maślanka jest dość kwaśna. Może moje łyżki są mniejsze? Cóż zawsze można dać mniej.
UsuńUpiekłem i jest bardzo dobry ale podobnie jak wyżej słodkawy. U mnie musiał posiedzieć dłużej w piekarniku. Mam pytanie czy jeżeli nie dodam żadnych ziarenek też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWitam dziś będę piekła ten chleb ale mam pytanie czy piekarnik ma być z termoobiegiem czy bez ???? I czy ciasto musi wyrosnąć ?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, grzanie góra-dół, nie musi wyrastać, można odłożyć na dosłownie 10 minut by się lekko napuszyło. Nie jest to jednak konieczne, bo chlebek pięknie rosnie w pieczeniu.
UsuńDlaczego ten chleb tak pęka u góry?
Usuńtak dla pewności pytam drożdży ma być 4 dkg czyli 400 g ? przepraszam że pytam , nie mam kompletnie doświadczenia w pieczeniu chleba ale 4 dkg to 4 kostki drożdży wydaje mi się bardzo dużo
OdpowiedzUsuńpozdrawiam bardzo
100g to 10 dag (10 deko) czyli standardowa kostka drożdży, do chleba potrzeba 4 dag czyli mniej niż połowę kostki drożdży....
Usuńswoją drogą skąd Pani sie wzieło przeliczenie, ze 4 dkg to aż 400g??? Przecież 1 dekagram to 10g
Usuńno fakt , blamaż kompletny :) przepraszam daaaaawno w szkole nie byłam pozdrawiam badzo
OdpowiedzUsuńnic się nie dzieje, jak są wątpliwości, trzeba pytać :) Pozdrawiam
UsuńCzy piekarnik ma być nagrzany?
OdpowiedzUsuńOczywiście
UsuńWitam czy ciasto nie ma być zestawione do wyrośnięcia? Po wymieszaniu składników od razu pieczemy?
OdpowiedzUsuńZagniatamy, przekładamy do keksówki, odkładamy na jakieś 15 minut by się napuszyło-odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :)
UsuńCzy chlebek można wyrobić w robocie planetarnym?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, będzie nawet chyba bardziej puszysty :)
UsuńPiekę chleb od kilku miesięcy. Zawsze robię z jednego przepisu na chleb z ziemniakami gotowanymi. Od jakiegoś czasu nachodziła mnie zmiana na jakiś inny. Padło na ten chlebek. Wyszedł przepyszny aczkolwiek inny od tego co zawsze robię. Ten wychodzi puszysty i taki "pełny" typowy jak chleb bułkowy. Ale za to jest bardzo smaczny. Na pewno zostanie w moich ulubionych przepisach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
Chlebek pierwsza klasa, dałam 350g mąki pszennej 650 i 150g mąki pszennej pełnoziarnistej. Ciepły z masełkiem coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuń