.

.

niedziela, 2 czerwca 2019

Kruche babeczki z kremem i truskawkami+FILM

Witam Kochani
sezon na truskawki zaczął się na dobre, dlatego dziś zapraszam na pyszne i proste kruche babeczki z kremem i truskawkami :)




SKŁADNIKI
*z proporcji wyszło mi 26 babeczek

KREM


-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3 żółtka
-3/4 szkl cukru
-250g masła lub margaryny


CIASTO

-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-200g miękkiego  masła lub margaryny
-1 łyżka cukru pudru
-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%


DODATKOWO

-1 galaretka truskawkowa
-400 ml wrzątku
-300g truskawek


Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.



 Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy koła, i wylepiamy foremkę.


Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Studzimy.


KREM


Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier,żółtka i mieszamy trzepaczką, nastepnie stawiamy na gazie i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.



W misce ucieramy miękkie masło lub margarynę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
I krem gotowy :)



Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim babeczki.


Następnie truskawki kroimy, układamy na kremie.



Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wstawiamy do lodówki, gdy będzie lekko tężejąca dekorujemy nią babeczki.


Możemy jeszcze zrobić rozetki z kremu na każdej babeczce.

Babeczki przechowujemy w lodówce :)








 I gotowe

Są przepyszne
Bardzo polecam :)
Smacznego

4 komentarze:

  1. Dzień dobry. Mam pytanie: ile procent powinno mieć mleko,które należy wykorzystać w przepisie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko