sezon na truskawki zaczął się na dobre, dlatego dziś zapraszam na pyszne i proste kruche babeczki z kremem i truskawkami :)
SKŁADNIKI
*z proporcji wyszło mi 26 babeczek
KREM
-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3 żółtka
-3/4 szkl cukru
-250g masła lub margaryny
CIASTO
-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-200g miękkiego masła lub margaryny
-1 łyżka cukru pudru
-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
DODATKOWO
-1 galaretka truskawkowa
-400 ml wrzątku
-300g truskawek
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.
Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy koła, i wylepiamy foremkę.
Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Studzimy.
KREM
Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier,żółtka i mieszamy trzepaczką, nastepnie stawiamy na gazie i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
W misce ucieramy miękkie masło lub margarynę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
I krem gotowy :)
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim babeczki.
Następnie truskawki kroimy, układamy na kremie.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wstawiamy do lodówki, gdy będzie lekko tężejąca dekorujemy nią babeczki.
Możemy jeszcze zrobić rozetki z kremu na każdej babeczce.
Babeczki przechowujemy w lodówce :)
I gotowe
Są przepyszne
Bardzo polecam :)
Smacznego
Dzień dobry. Mam pytanie: ile procent powinno mieć mleko,które należy wykorzystać w przepisie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńmoże pani użyć jakie chce, ja używam standardowego 2%
UsuńPiękne
OdpowiedzUsuńdziękuję i bardzo pyszne :)
Usuń