SKŁADNIKI
*PRZEPIS NA BLASZKĘ 25x25cm
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-2 lyżeczki proszku do pieczenia
-400g jogurtu naturalnego
-3/4 szkl cukru
-125ml oleju
-1 płaska łyżka kakao
KRUSZONKA
-3 łyżki cukru
-50g masła
-mąka -ile zabierze
DODATKOWO
-truskawki
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
Do blaszki wykładamy najpierw ciasto jasne-wyrównujemy, następnie ciasto ciemne.
Przejeżdżamy po nie blaszki końcem łyżki robiąc esy floresy, wtedy ciasto będzie miało ładny przekrój.
Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy na cieście. Ważne by nie dawać zbyt wiele truskawek, ponieważ w pieczeniu puszczą sok i ciasto może słabo wyrosnąć.
Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy palcami do sypkiej konsystencji.
Posypujemy ciasto.
Pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy i gotowe
Ciasto jest pyszne i bardzo gorąco je polecam
zapraszam do obejrzenia filmu
i życzę udanych wypieków :)
Do kawy jak znalazł.
OdpowiedzUsuńDokładnie, proste, szybkie i bardzo pyszne ciacho :) Polecam gorąco
UsuńBardzo ładne i bardzo proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i polecam
UsuńA czy mogą być śliwki mrożone.
OdpowiedzUsuńlepsze byłyby świeże, mrożone trzeba odmrozić i odcedzić nadmiar wody :) i powinno wszystko być ok :)
UsuńMi niestety wyszedł zakalec a wszystko robiłam jak w przepisie:( chyba mój piekarnik nie umie piec takich ciast... Mimo to i tak mi smakowalo:)
OdpowiedzUsuńo nie!jak to zakalec :( strasznie szkoda, mi to ciasto zawsze wychodzi, to taki raczej pewniak. Może za dużo truskawek i puściły sok?
UsuńDodałam jabłka i niewielka ilość. Raczej soku nie puściły. Kiedyś jeszcze raz spróbuję zrobić bo naprawdę jest smaczne:)
Usuńkurcze to nie wiem co mogło być przyczyną, może za słabo ubite jajka...
UsuńWitam Czy można upiec na blachę 26,5x26,5?
OdpowiedzUsuń