Zapraszam i bardzo polecam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą tortownicę 24cm średnicy
MASA
-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 cukier waniliowy
-o,5 szkl cukru
-2 żółtka (białka odkładamy do ciasta)
-200g masła
CIASTO
-3 jajka
-2 białka (z masy)
-1,5 sszkl maki
-0,5 szkl cukru
-pół łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
DODATKOWO
-500g malin
-2 galaretki malinowe
-750ml wrzątku
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
CIASTO
3 jajka i 2 białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao i wszystko miksujemy.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Studzimy i wyrównujemy.
MASA
Do garnka dajemy mleko, 2 budynie, cukier waniliowy, cukier,2 żółtka i wszystko podgrzewamy mieszając. zagotowujemy do zgęstnienia jak budyń.
Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Masę wykładamy na ciasto,i zostawiamy trochę do dekoracji. Wyrównujemy i układamy na niej maliny.
Odstawiamy do lodówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Gdy galaretka całkowicie stężeje robimy rozetki z masy, wsadzamy z nie maliny.
Ciasto powinno postać w lodówce co najmniej kilka godzin. I gotowe, ciasto smakuje wspaniale, pięknie wygląda i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Bardzo polecam, jest pyszne i łatwe do zrobienia.
przepyszne ciacho
OdpowiedzUsuńOj pyszne :) Polecam gorąco :)
UsuńTroche pracochłonne ale postaram sie zrobić.
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie
Czy ja wiem czy pracochłonne :) Można pieczenie biszkoptu zastąpić okrągłymi biszkoptami, czasem w sklepach można dostać nawet kakaowe. Budyń do kremu można przygotować wieczorem przed pieczeniem ciasta. Bardzo polecam, ciasto jest przepyszne :)
UsuńSuper ciacho. Pychotka
OdpowiedzUsuń