Witam Kochani,
zrobiło się bardzo gorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową.
Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni.
Zapraszam
Zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
CIASTO
-400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-1 szkl mąki krupczatki szkl 250ml
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mleka
-1 szkl oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-1 szkl cukru
-1 szkl mąki krupczatki szkl 250ml
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mleka
-1 szkl oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-1 szkl cukru
MASA SEROWA
-500ml śmietanki 30%
-3/4 szkl cukru pudru
-1 kg sera z wiaderka
-2,5 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-3/4 szkl cukru pudru
-1 kg sera z wiaderka
-2,5 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
DODATKOWO
-3 galaretki truskawkowe
-4,5 szkl wrzątku
-czekolada deserowa kilka kostek
-4,5 szkl wrzątku
-czekolada deserowa kilka kostek
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy.
Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, a potem ścinamy wierzch.
Możemy lekko nasączyć herbatą.
MASA SEROWA
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka, na stężałej masie serowej robimy czekoladowe pestki arbuza. Nacinamy woreczek i wyciskamy czekoladę na masę serową, nadając jej kształt pestek.
Wstawiamy do lodówki.
W misce rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe :)
Ciasto pięknie wygląda, świetnie smakuje, jest idealne na upalne dni.
Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Takie ciasto z dobrą kawą musi być przepysznym deserem.
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń