Całość smakuje rewelacyjnie. Bardzo polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
tortownica około 18-20cm
CIASTO ORZECHOWE
-5 jajek+2 białka z masy
-3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
KREM
-800ml mleka
-2 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-0,5 szkl cukru
-175g masła
-masło orzechowe (200g)
DODATKOWO
-zmielone orzechy włoskie i dowolne ozdoby
Na początek przygotujemy bazę kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
CIASTO ORZECHOWE
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia.
Na koniec dodajemy orzechy-miskujemy. Ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni grzanie góra-dół
Ciasto wyciągamy z tortownicy, chwilę studzimy, ścinamy górę i kroimy na 4 spody. Studzimy.
KREM
Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń wciąż miksując (temp pokojowa) na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia.
Następnie spody ponczujemy herbatą (można tego nie robić) i przekładamy kremem-zostawiamy trochę do obtoczenia tortu i dekoracji.
Następnie obtaczamy kremem cały tort. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i obtaczamy boki zmielonymi orzechami. dekorujemy według własnego uznania
Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe.
Tort jest na prawdę wspaniały, bardzo pięknie wygląda, i super smakuje. Lekko słonawy, orzechowy krem idealnie komponuje się z kakaowo orzechowym ciastem. Wszystkim bardzo smakował a solenizantka była bardzo zadowolona. Polecam
Zapraszam jeszcze na film
Zawsze mnie zastanawia, jak zrobić takie rurki z czekolady? efektownie
OdpowiedzUsuńCzekolada musi być w temperaturze pokojowej, na takiej z lodówki nie wyjdą. Bierzesz czekoladę i ścinasz ją obieraczką do ziemniaków. Powstają takie rureczki :)
UsuńDziękuję.
UsuńNa tarce lub nożem
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing this article with us :)
Wygląda obłędnie.Zrobię dla mamy na Barbórkę.
OdpowiedzUsuńWidać ogrom pracy. Smak rekompensuje wysiłek. Super! ; )
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom nie jest aż tak bardzo pracochłonny :) Dla Mamy warto :)
UsuńTort rewelacja,właśnie działam ��jaki może być powód,że krem jest trochę rzadki?baza i masło e tej samej temperaturze.
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe go zagęści. Jak postoi w lodówce powinien być ok. A nie zważył się???
UsuńNo i ja dzisiaj sprobuje,moze mi sie uda🤔🤔🤔
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca przepis, piekłam na urodziny jest przepyszny. Masa lekko słona w połączeniu biszkoptem orzechowym sztos.
OdpowiedzUsuńZrobiłam mase dokładnie wg.przepisu ,niestety wypływa mi z ciasta .Czy 5 łyzek mąki na 800ml.mleka to nie za mało,a moze wkradł się błąd
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie ma błędu. Budyń wychodzi dość gesty, po zmiksowaniu go z masłem, wychodzi fajny krem. Po dodaniu gęstego masła orzechowego wychodzi masywny, ciężki krem. Po pobycie w lodówce ładnie tężeje i można go nożem kroić.
UsuńAlbo krem się zwarzył-przez co jest rzadki, albo było coś nie tak z masłem orzechowym.
Mogę zapytać jakiego masła orzechowego użyłaś???
Jak sobie Pani poradziła? Po odstaniu w lodówce było OK? Mam ten sam problem niestety
UsuńCzy można użyć gotowego budyniu z proszku? Czy jedno opakowanie wystarczy? Czy lepiej już zrobić samemu ?
OdpowiedzUsuńMożna, ale proponowałabym 2 budynie, tak by krem nie wyszedł za rzadki. Ja nie użyłam gotowego budyniu dlatego, ze zawsze ma on jakiś określony smak waniliowy, śmietankowy a ja chcę by był neutralny w smaku, ponieważ wiodącym smakiem tego kremu ma być masło orzechowe :)
UsuńChciałam zapytać, czy blaty biszkoptowe ne trzeba ponczować?
OdpowiedzUsuńJest napisane w przepisie, ze blaty biszkoptowe ponczujemy mocną herbatą, jednak jeśli nie chcemy nie trzeba tego robić :)
Usuńfhgfghfgjhdfvcvv
OdpowiedzUsuńصيانة الافران
dfgdxgxdfdhfdhngfjhn
OdpowiedzUsuńصيانة الافران