Cześć Kochani, tłusty czwartek już za kilka dni, a ja mam dla Was po prostu idealny przepis na pyszne, mięciutkie pączki. Szybkie do zrobienia a efekt powala :) Jeśli nie macie ulubionego przepisu na pączki to ten ma ogromne szanse takim właśnie się stać. Co w im jest wyjątkowego-do ciasta dajemy ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto jest delikatne, a pączki długo zachowują świeżość polecam, polecam, polecam
***zapraszam też na krótki film na którym pokazuję jak zrobić te pyszne pączki
SKŁADNIKI
* z tych proporcji wyszło mi 20 dużych pączków -700g mąki pszennej tortowej -120g cukru -2 jajka -2 żółtka -70g masła -70g drożdży świeżych -125 ml mleka -kieliszek wódki -400g ugotowanych ziemniaków DODATKOWO -powidła lub marmolada różana -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia
do miski wkruszamy 70g drożdży, dodajemy 120g cukru, 3 łyżki mąki i 125ml ciepłego mleka, mieszamy i odkładamy do podrośnięcia
Gdy wszystko wyraźnie podrośnie dodajemy 2 jajka, 2 żółtka i 400g ugotowanych i dobrze zmielonych ziemniaków-tak żeby nie było kawałków tylko gładka masa. Dodajemy mąkę i wódkę i zaczynamy wyrabiać ciasto-najlepiej sprawdzi się do tego robot z hakiem bo musimy wyrabiać dokładnie i dość długo. Porządne wyrobienie ciasta jest tu kluczowe.
po ok 5 minutach wyrabiania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-i jeszcze wyrabiamy ok 5 minut, ciasto musi odchodzić od miski.
Wyrobione ciasto ma być delikatne, elastyczne i gładkie.
Wykładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok 30-40 minut
Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy je grubo na ok 1,5 cm i wykrawamy kółka np foremką, kubkiem czy szklanką. Układamy na ściereczce, przykrywamy żeby się napuszyły ok 15-20 minut
***pączki można też nadziewać przed smażeniem
do garnka wlewamy olej tak by pączki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna, rozgrzewamy na średnim ogniu, gdy wrzucimy kawałeczek ciasta i wypłynie temperatura jest ok wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron, po ok 2 min z każdej , pączki w smażeniu ładnie rosną Usmażone dajemy na ręcznik papierowy
gorące pączki nadziewamy dowolnym nadzieniem za pomocą rękawa
Oprószamy cukrem pudrem i gotowe
Pączki są bardzo delikatne, puszyste, długo zachowują świeżość
ziemniaki nie są wyczuwalne, bardzo polecam, przepis jest rewelacyjny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko