Zapraszam również na film, na którym pokazuje jak krok po kroku zrobić to pyszne ciasto :)
SKŁADNIKI
*proporcje są na dużą blaszkę około 25x40cm
SPODY PIERNIKOWE
-3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-1 jajko
-2 żółtka *białka zostawiamy do ciasta orzechowego
-5 łyżek miodu płynnego
-3/4 szkl cukru pudru
-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-pół łyżki kakao
CIASTO ORZECHOWE
-2 jajka
-2 białka ze spodów piernikowych
-1/3 szkl cukru
-3/4 szkl mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju
-4 łyżki wody
-200g zmielonych, posiekanych orzechów włoskich
KREM
-1 l mleka
-0,5 szkl cukru
-130g kaszy manny
-250g masła lub margaryny
POLEWA
-100g czekolady mlecznej lub deserowej
-3 łyżki mleka
-40g masła
DODATKOWO
-kwaśne powidła, lub dżem
-trochę orzechów lub migdałów do posypania ciasta
SPODY PIERNIKOWE
Do miski dajemy składniki na spody (białka z żółtek odkładamy na później)
Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.
Wałkujemy, wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Mamy mieć dwa piernikowe spody. Spody studzimy.
CIASTO ORZECHOWE
Do miski dajemy 2 jajka całe i 2 białka, które zostały nam ze spodów piernikowych. Dodajemy 1/3 szkl cukru i ucieramy na jasną masę.
Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę i olej-miksujemy do połączenia.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Studzimy. I spody mamy gotowe :)
KREM
***kaszkę mannę możemy ugotować nawet poprzedniego dnia
Do miski dajemy 0,5 szkl cukru, 130g kaszy manny oraz trochę mleka z 1 litra. Resztę wlewamy do garnka. Kaszkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do garnka, mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy. Ona lekko zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca. Po wystudzeniu zgęstnieje. Ugotowaną kaszkę mannę studzimy.
Do miski dajemy 250g masła lub margaryny w temp pokojowej, ucieramy ją i stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę mannę.
Miksujemy. I krem gotowy.
SKŁADANIE CIASTA
Na początek pierwszy ze spodów piernikowych smarujemy powidłami,
następnie wykładamy na nie połowę kremu. delikatnie wyrównujemy
i dajemy spód z orzechami. Lekko dociskamy,
i znów smarujemy powidłami i dajemy drugą część kremu.
Wyrównujemy
i przykrywamy drugim spodem piernikowym.
***tutaj polecam by spód piernikowy położyć "do góry nogami" czyli by jego dół był górą ciasta-wtedy będzie równiutkie :)
POLEWA
Do miseczki dajemy 100g czekolady mlecznej,3 łyżki mleka oraz 40g masła. Wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto, rozprowadzamy polewę i posypujemy orzechami lub migdałami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. Ono z godziny na godzinę staje się coraz lepsze, pięknie mięknie i wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest idealne na święta.
Polecam z całego serducha i życzę smacznego.
Zapraszam na film
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, jest na prawde wspaniałe
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNajlepszy na świecie. Dla mnie to tort piernikowy. Robię go już trzeci raz, zawsze tak wychodzi wzorcowo jak na zdjęciach. Nic tu nie może się nie udać. Jest pyszny. Bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńCiasto na spody piernikowe wyszło bardzo rzadkie musiałam dodać więcej mąki!
OdpowiedzUsuń