Dziś właśnie przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na bardzo łatwy i wspaniały chleb.
Jest to jeden z moich najlepszych przepisów.
Chleb wychodzi idealny-wyrośnięty, z chrupiącą skórką, sprężysty, długo zachowuje świeżość. Robi się g łatwo, bez większej pracy i zawsze wychodzi. Zapraszam
Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki pieczone w keksówkach około 12x25cm
SKŁADNIKI
-500g mąki pszennej typ 650+trochę do podsypania
-500g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
-6 łyżek oleju
-1 łyżka soli
-1,5 łyżki cukru
-50g świeżych drożdży
-750ml ciepłej wody
DODATKOWO
-trochę mleka do posmarowania chleba
-ziarna słonecznika
Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto pięknie wyrośnie.
Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące i dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty)
Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową.
Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika.
***mój chleb upiekł się w czasie 35 minut, ale każdy piekarnik jest inny, więc jeśli po tym czasie chleb jeszcze jest blady to musicie piec dłużej...
Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce czy czymś innym by ostygły.
I gotowe.
Ten chleb jest na prawdę wspaniały, bardzo łatwy i zawsze wychodzi.
Już dziś możesz mieć świeży i domowy chleb w kilka chwil.
Bardzo polecam i zapraszam jeszcze na film, na którym zobaczycie jak wygląda pieczenie tego chleba "na żywo"
Zapraszam i życzę udanych wypieków.
Wygląda świetnie. Chyba zrobię w weekend test czy wyjdzie. Jak tak to na 100% upiekę taki chlebek na święta. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, można sobie modyfikowac proporcje mąk, czyli np dać więcej pszennej, mniej pełnoziarnistej. Musi być 1 kg maki :) Polecam bo chlebek jest pycha, bez pracy, długo swieży i pyszny
UsuńBardzo pyszny mięciutki polecam
UsuńPychota a czy mogę zastąpić mąkę pełnoziarnistą żytnia
OdpowiedzUsuńJa robię z pełnoziarnistą, żytnia jest dość ciężka i chleb może nie wyrosnąć. Można spróbować dać 750g pszennej i 250g żytniej
UsuńBardzo smaczny, robilam z wykorzstaniem różnych mąk i różnymi dodatkami, bardzo smaczny i szybki🙂
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakowało :)
UsuńWczoraj piekłam ten chlebuś,bardzo dobry 👍👍👍
OdpowiedzUsuńSuper, ze smakował :)
UsuńCzy mozna mieszać maki i w jakiej proporcji
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane i pokazane na filmie i w przepisie powyżej. Tak, można mieszać mąki w dowolnych proporcjach, ważne tylko by był 1 kg mąki.
UsuńJa często robię tak, że daję 750g mąki pszennej i 250g mąki pełnoziarnistej, można dać 50:50
Czy mozna mieszać maki i w jakiej proporcji
OdpowiedzUsuńChlebek upiekłam jest naprawdę pyszny.
OdpowiedzUsuńPolecam tym bardziej, że nie ma z nim dużo pracy.W piekarniku miałam 30 min.,trochę się obawiałam,że za krótko ale nie potrzebnie,wszystko ok. Polecam
Czy można pięć w foremkach aluminiowych
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
UsuńChlebek piekłam kilka razy jest super, mam pytania czy można go mrozić.
OdpowiedzUsuńNigdy go nie mroziłam, bo jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.
UsuńWitam🤗jutro upiekę,mam w domu mąkę pszenną typ 850 standaryzowaną....to zrobię 50/50 z pszenną typ 480.Zobaczymy co wyczekuję🥰
OdpowiedzUsuńWyczaruję.....miało być
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mogę użyć suszonych drożdży a jeśli tak to ile? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie używam suszonych drożdży, ale chyba na opakowaniu jest napisane ile trzeba ich dać na kg maki, to trzymaj się tego, możesz dać troszkę więcej. Ogólnie polecam świeże drożdże.
UsuńDziękuję, zdążyłam już upiec i jest pyszny :)
UsuńWitam a mozna dodac ziarna slonecznika i dyni do srodka chleba
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńKomentarz zniknął bo był prawdziwy.
OdpowiedzUsuńZniknął, bo był bez sensowny...Jeśli chleb po określonym czasie nie jest upieczony, to chyba logiczne, że trzeba go piec dłużej a nie wyciągać z piekarnika surowy i potem pisać, ze nie wyszedł. Przepis to rama, ja podaję taki czas w jakim mój chleb się upiekł, wiemy że są różne piekarniki, każdy zna swój sprzęt na tyle by wiedział po jakim czasie wypiek jest gotowy. Ale nie, lepiej krytykować...Tysiącom osób wychodzi ten chleb, ludzie chwalą, zarówno tu jak i na youtube, więc jeśli mam setki komentarzy, wiadomości, że chleb jest pyszny i wychodzi, to raczej im wierzę...sama piekę ten chleb bardzo często i jest jednym z najlepszych jakie robię...
UsuńSerdecznie witam.Przepis bardzo fajny i chciałabym upiec taki chlebek tylko zastanawiam się czy wyjdzie bo mam mąkę orkiszową i tortową typ 404.Poproszę o fachową poradę. Pozdrawiam.
UsuńJak najbardziej powinien wyjsć, proponowałabym dać ok 650-700g pszennej i resztę orkiszowej.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Chlebek upieczony i jest pychotka.Zagości na stałe w moim menu��.Życzę wszystkiego dobrego z okazji świąt.
OdpowiedzUsuńCzy można chlebek zrobić w naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuńMożna, chociaż polecam piec w normalnej formie.
UsuńWitam mam pytanie bo nikt nie pisze czy mąka pszenna ma być pełnoziarnistą 2000 czy pełnoziarnistą 2000 drobno mielona bo to jest ważne.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto po włożeniu do kreskówek nie powinno jeszcze być odstawione do wyrośnięcia,tak jest w większości przepisów chcę się upewnić
OdpowiedzUsuńNie musi wyrastać, ja wsadzam je od razu, ono w pieczeniu pięknie wyrasta, ale jeśli chcesz możesz odłożyć je na jakieś 10 minut, na pewno to nie zaszkodzi :)
UsuńCzy chleb nie będzie zbyt "ciężki", jeśli użyję mąki pszenno razowej typ 1850 i pełnoziarnistej typ 1850 przy dodaniu większej ilości wody?
OdpowiedzUsuńPani zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny.
Jest duze prawdopodobieństwo, ze będzie ciężki. Mąka razowa jest mąką ciężką. Można próbować, ale proponuję dać mniejsze proporcje, czyli zrobić jeden chlebek, by w razie niepowodzenia nie marnować składników. Ja niestety nigdy nie robiłam z takimi mąkami o jakie Pani pyta, więc nie wiem jak wyjdzie. Zawsze robię z pszenną i pełnoziarnistą-zmieniam tylko ich proporcje, najczęściej daję 750 g pszennej i 250 pełnoziarnistej, albo pół na pół jak w przepisie
UsuńDziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
UsuńWitam. Dzis pieklam ten chleb pierwszy raz niestety wyrosl tylko na srodku I pekl wzdluz. Nie jest surowy ale po bokach nie wyrosl w ogole. Chce go upiec jeszcze raz. Prosze napisac co
OdpowiedzUsuńmoglam zrobic nie tak ? Z gory dziekuje
Podejrzewam, że coś z piekarnikiem nie tak.
UsuńDrugi raz pieke ten chlebek. Mialam drozdze mrozone wiec rozmrozilam je I zalalam ciepla woda. Zamiast maki 650 uzylam poznanskiej typ 500. Ciasto w ogole nie wyroslo. Uroslo w piekarniku troche wiec chlebek da sie zjesc ( jest pyszny w smaku). Co moglo spowodowac ze ciasto nie wyroslo zanim wlozylam je do piekarnika ? Dziekuje Ilona
OdpowiedzUsuńDrożdży nie mrozimy, bo tracą swoje właściwości, tu ma Pani odpowiedź dlaczego nie wyrosło...
UsuńA czy bułki ztego ciasta mozna piec?
OdpowiedzUsuńMoże byc ciężko je formować, ponieważ to ciasto jest dosyć luźne (odsyłam do filmu)
UsuńChleb w smaku ok ale taki trochę gumowy czy Pani też taki wychodzi ? I czy popełniłam jakiś błąd? Użyłam składników jakie były podane wyżej.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie powinien wyjść gumowy, może zbyt krótko pieczony? Wie Pani są różne piekarniki i czas pieczenia może czasem się różnić. Czy na pewno dała Pani tyle mąki co w przepise, nie podsypała zbyt dużo? Ciasto powinno być klejące. Chleb wychodzi mięciutki, puszysty, z chrupiącą skórką.
UsuńWłaśnie pieczony był na tyle ile znam już swój piekarnik rodzaje i ilość mąki była tak jak jest podana i do posypania użyłam max łyżeczkę bardzo mało więc nie wiem co było tego przyczyną. Wyglądał jak na Pani zdjeciu.
UsuńPierwszy raz piekłam chleb. Po prostu Cudo!!! Pyszny mięciutki i chrupiący.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
UsuńPani Kasiu, bardzo lubię tu zaglądać...teraz mam w piekarniku chlebki. Zapewne będą pyszne. Pozdrawiam Izabela
OdpowiedzUsuńNa pewno będą smakowały, pozdrawiam i zapraszam na mój kanał youtube :)
Usuńsuper chlebek robilem nieraz
OdpowiedzUsuńCzy z mąki bezglutenowej rowniez wyjdzie?
OdpowiedzUsuńCzy w piekarniku z termoobiegiem grzejacym góra dól mozna go upiec?
OdpowiedzUsuńWarto jeszcze zwrócić uwagę na taką ciekawostkę. Chleb już nie będzie smakował, tak jak sprzed 15-20 lat bo zmienił się od tego czasu gatunek ziarna https://totemat.pl/dlaczego-chleb-nie-smakuje-jak-dawniej-tego-smaku-pieczywa-juz-nie-bedzie/ Potem też zmieniła się produkcja mąki. Mąka już nie jest taka sama jak lata temu, bo inaczej się ją produkuje. Taka ciekawostka o której mało osób wie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi się piecze, bardzo jestem ciekawa jaki wyjdzie. Piekę chleb od kilku lat, ale ten przepis wypróbowałam dzisiaj pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńTen chleb na stałe wpisuje się w mój kulinarny krajobraz. Łatwiejszego, szybszego i tak smacznego jednocześnie po prostu NIE MA
OdpowiedzUsuńChlebek super tylko mocno się kruszy, może dać mniej pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńI savour, lead to I found exactly what I used to be having a look for.
OdpowiedzUsuńYou’re wonderful! Thank you!
OdpowiedzUsuńI really enjoyed this blog post, thank you for sharing it. I’ll return for more.
OdpowiedzUsuńThis paragraph will help the internet visitors for building up new web site.
OdpowiedzUsuń