Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej orz kawowej pianki. Całość ozdobiona jest czekoladą.
Ciasto pięknie i elegancko wygląda i na prawdę smakuje rewelacyjnie. Zapraszam po przepis zarówno w formie pisanej jak i w formie filmu.
Zapraszam na film z przepisem na to pyszne ciasto
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
KAKAOWY BISZKOPT
-4 jajka+2 białka z masy
-szczypta soli
-2/3 szkl cukru
-2/3 szkl mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kopiasta łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA GOTOWANA
-1250 ml mleka (5 szklanek)
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie waniliowe po 40g bez cukru
-2 żółtka (białka do ciasta)
-1/2 szklanki mąki
-250g masła
PIANKA KAWOWA
-750ml śmietany 30 lub 36%
-3/4 szkl cukru pudru
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-125ml gorącej wody
-2 łyżki żelatyny
DODATKOWO
-dowolna czekolada do posypania ciasta
BISZKOPT
6 białek (4+2 masy budyniowej, 2 żółtka odkładamy do masy budyniowej) ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wciąż miksując.
Następnie dodajemy żółtka-miksujemy.
W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao.
Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół
Biszkopt studzimy.
Można go opcjonalnie naponczować kawą.
MASA BUDYNIOWA
Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru,cukier waniliowy, mąkę, 2 budynie i szklankę mleka. Wszystko mieszamy by nie było grudek-najlepiej trzepaczką.
Dodajemy resztę mleka i gotujemy mieszając. Ma nam powstać piękny, gesty budyń.
Do gorącego budyniu dodajemy 250g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Taką masę wylewamy na biszkopt. (tak masa ma być gorąca-nie studzimy jej)
Masę wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.
PIANKA KAWOWA
W 125ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny-dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
W misce ubijamy 750ml śmietanki 30 lub 36% z 2/3 szkl cukru pudru.
Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną.
Miksujemy do rozpuszczenia kawy.
Na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy chwilę i przekładamy na przestudzona masę budyniową.
Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ja zrobiłam czekoladowe sprężynki. Zapraszam do filmu gdzie pokazuje jak je zrobić :)
Ciasto powinno postać w lodówce całą noc.
Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, kremowe i przepyszne.
Polecam gorąco.
Zapraszam na film na którym pokazuję jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku.
Czy do kakaowego biszkoptu nie trzeba dodać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńJa przeważnie nie daję, on wychodzi puszysty dzięki białkom. Jednak dla pewności można dać płaską łyżeczkę.
UsuńWitaj super przepis na ciacho ,a faworki na piwie wyszly super ,przepyszne,bede je robila ,a teraz robie mase na trufle ,rano zrobie i beda na Walentynki ,pozdrawiam cieplutko Joanna ☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moje przepisy się podobają. Życzę smacznego i miłych Walentynek :)
UsuńPrzepyszne Ciasto! Wyszło idealnie :-) szybkie w wykonaniu, gości na niedzielnym stole :-)
OdpowiedzUsuńWielką mam chęć zrobienia Pani ciasta, wygląda wspaniale! Zastanawiam się czy śmietanka 24% byłaby dobra, bo akurat nie mam 30% :( Pati
OdpowiedzUsuńTa śmietanka musi się ubić, więc raczej polecam 30%, ewentualnie można użyć śnieżki
UsuńUuuuaa ale ciacho, rodem z profesjonalnej cukierni. Świetnie Ci to ciasto wyszło!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa :)
UsuńWszystko z biszkoptem i masą budyniową wyszło super. Ale chyba nie było mi dane żeby ciasto się udało. Pierwsza śmietanka nie chciała się ubić, a druga po złości się zważyła. Taki dzień chyba.
OdpowiedzUsuń:( oj to szkoda, mi często nie chce ubić się śmietanka z Biedronki. Ale mam radę-warto mieć awaryjnie w domu śnieżę w proszku (wiem, wiem że chemia) wtedy ubijamy ją i zastępujemy bitą śmietanę, trzeba tylko pamiętać by dać mniej cukru do masy bo śnieżka jest słodka.
UsuńI polecam biszkopt jednak nasączyć. W moim przypadku nawet dało by radę przekroić go na pół i masę budyniową też podzielić i przełożyć.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńJaka mąka do masy budyniowej?
OdpowiedzUsuń