.

.

środa, 29 kwietnia 2020

Najpyszniejszy kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam na jeden z moich ulubionych serników i ciast-kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.





Na prawdę wspaniałe ciasto, które jestem pewna, zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam


Tradycyjnie zapraszam Was również na film na którym pokazuję jak zrobić ten pyszny sernik 




SKŁADNIKI 

*Przepis na dużą blaszkę około 25x35cm

(SZKLANKA U MNIE TO ZAWSZE 250ML)


BISZKOPT KAKAOWY


-3 jajka

-0,5 szkl cukru 
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżki kakao ciemnego
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

MASA SEROWA


-1 kg sera w wiaderku

-1 szkl cukru pudru
-1,5 szkl mleka w proszku pełnego
-500ml śmietanki 30%
-3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
-200 ml gorącej wody
-2,5 łyżki żelatyny

DODATKOWO


-biszkopty okrągłe około 200g

-2 galaretki pomarańczowe
-800ml gorącej wody



BISZKOPT 

Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.



Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.


Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. 


Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie  nasączamy kawą.


MASA SEROWA


Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.


W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.


Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.


2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.


Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko  biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.


Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.


Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"

Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.







Jest to jeden z moich ulubionych serników i ciast. Bardzo Was zachęcam do jego przygotowania, zbliża się weekend majowy, więc jest okazja :)


Zapraszam też na film, w którym pokazuję "na żywo" jak zrobić ten wspaniały sernik.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko