Na prawdę wspaniałe ciasto, które jestem pewna, zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam
Tradycyjnie zapraszam Was również na film na którym pokazuję jak zrobić ten pyszny sernik
SKŁADNIKI
*Przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
(SZKLANKA U MNIE TO ZAWSZE 250ML)
BISZKOPT KAKAOWY
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżki kakao ciemnego
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
MASA SEROWA
-1 kg sera w wiaderku
-1 szkl cukru pudru
-1,5 szkl mleka w proszku pełnego
-500ml śmietanki 30%
-3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
-200 ml gorącej wody
-2,5 łyżki żelatyny
DODATKOWO
-biszkopty okrągłe około 200g
-2 galaretki pomarańczowe
-800ml gorącej wody
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.
MASA SEROWA
Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.
W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.
Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.
2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.
Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.
Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy.
Jest to jeden z moich ulubionych serników i ciast. Bardzo Was zachęcam do jego przygotowania, zbliża się weekend majowy, więc jest okazja :)
Zapraszam też na film, w którym pokazuję "na żywo" jak zrobić ten wspaniały sernik.
Najpyszniejszy sernik!
OdpowiedzUsuńDziękuję, zdecydowanie jeden z moich ulubionych :)
Usuń