Składają się one z ciasta ziemniaczanego, nadziane są pysznym i łatwym farszem z pieczarek, cebulki i marchewki.
Bardzo polecam, przepis jest bardzo wydajny, a krokiety na prawdę bardzo smaczne.
Zapraszam tradycyjnie też na przepis w formie filmu, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne krokiety. Zachęcam też do odwiedzenia mojego kanału na Youtube :)
SKŁADNIKI
* z podanych proporcji wyszło mi 18 dużych krokietów
CIASTO
-1,5 kg ugotowanych ziemniaków
-sól
-200g mąki pszennej
-50g mąki ziemniaczanej
-2 jajka
FARSZ
-500g pieczarek
-2 marchewki
-1 cebula
-łyżka masła
-papryka czerwona w proszku
-sól
-pieprz
DODATKOWO
-olej do smażenia
-jajko
-bułka tarta
-sól
-pieprz
1,5 kg obranych ziemniaków solimy i gotujemy, następnie studzimy, i mielimy lub przepuszczamy przez praskę.
FARSZ
Do garnka dajemy pokrojoną na małe kawałki cebulkę i smażymy ją na maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchewki.
Mieszamy, zmniejszamy ogień i chwilę smażymy.
Następnie gdy marchewka i pieczarki będą miękkie doprawiamy nasz farsz. Ja używam podstawowych przypraw, doprawiłam czerwoną papryką, solą i pieprzem.
Farsz mieszamy, i odkładamy do wystudzenia. Jeśli pieczarki puściły dużo soku, polecam go odlać.
CIASTO
Do miski dajemy zmielone ziemniaki, dodajemy 2 jajka, 200g mąki pszennej oraz 50g mąki ziemniaczanej. Ciasta już nie solimy, bo soliliśmy ziemniaki.
Zagniatamy ciasto, nie długo, tylko do połączenia.
***tutaj mała uwaga, ja miałam ziemniaki z wysoką zawartością skrobi, dość suche, więc ciasto wyszło mi idealne, ale jeśli wasze ziemniaki będą bardziej "mokre" trzeba dodać więcej mąki, ciasto nie powinno się kleić.
Następnie z ciasta odkrawamy kawałek, rozpłaszczamy rękami na płaski, dość cienki placek, dajemy trochę farszu, zawijamy jak krokieta.
Formujemy rękami.
Tak postępujemy z całym ciastem. Mi wyszło 18 dużych krokietów.
Następnie do miski dajemy jajko, ja sobie dolałam do niego troszkę wody, dodajemy sól, pieprz, następnie panierujemy krokiety-maczamy w jajku, i obtaczamy w bułce tartej.
Do patelni wlewamy nie dużo oleju, podgrzewamy. Smażymy krokiety na małym ogniu na złoty kolor.
I gotowe :)
Krokiety polecam podawać z sosem pieczarkowym.
Są na prawdę pyszne, sycące, można je zastawić na drugi dzień i odgrzać.
Są świetnym pomysłem na łatwy obiad. Chrupiące, z pysznym nadzieniem.
Polecam i życzę smacznego.
Zapraszam na film z przepisem
Super mogę ukraść przepis?
OdpowiedzUsuńPo to publikuję by korzystać :)
UsuńBardzo lubię takie ziemniaczane krokiety. Robiłam kiedys podobne tylko bez farszu, a ziemniaki byly polaczone z brokułem. Zaletą jest też to, że fajnie sprawdzą się też aby je zamrozić i miec potem obiad gotowy :) Z wielka chęcią wyprobuje ten przepis - bardzo smakowicie wyglada :) Pozdrawiam, Kinga
OdpowiedzUsuń