Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 jajek, więc jest też tania.
Babka pięknie wyrasta, jest bardzo mięciutka, puszysta.
Długo zachowuje świeżość. Zapraszam
ZAPRASZAM TEŻ DO OBEJRZENIA FILMU Z WYKONANIEM TEJ BABKI
SKŁADNIKI
* z podanych proporcji wychodzi duża babka (forma o górnej średnicy około 23cm)
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-250ml mleka
-100ml oleju
-350g mąki pszennej tortowej
-1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
LUKIER
-2 łyżki mleka
-cukier puder około 0,5 szkl
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mleko, olej i wszystko miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-wszystko miksujemy.
Ciasto gotowe.
Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy około 2/3 ciasta,
do reszty ciasta dodajemy kakao-miksujemy, i wlewamy tworząc esy floresy na jasnym cieście.
Babkę pieczemy około 35-45 minut w temp 170-180 stopni grzanie góra-dół ,babkę wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona.
Wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy z formy.
Studzimy.
Do miseczki dajemy mleko i dodajemy cukier puder, ucieramy na gładki lukier.
Polewamy babkę, można ją jeszcze posypać kolorową posypką.
I gotowe :) Babka jest przepyszna, wilgotna, pulchna. Bardzo polecam
ZAPRASZAM NA FILM :)
Właśnie się piecze na próbę przed świętami Zobaczymy za kikanaście minut ��
OdpowiedzUsuńI jak ? :)
UsuńWygląda apetycznie,na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna babka ��i bardzo prosta
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW przeliczeniu na szklanki to ile mąki?
OdpowiedzUsuńmożna przecież skorzystać z kalkulatora kulinarnego...około 2 szklanki 250ml i 5 łyżek
UsuńA mi się zrobił zakalce 😭
OdpowiedzUsuńPozostaje mi pogratulować, bo sknocić ten przepis to sztuka...
UsuńTyle, że zrobiłam zgodnie z przepisem. I jest to mój pierwszy zakalec w życiu, a ciast dużo upiekłam. Kiedyś musi być ten pierwszy raz 🤔
OdpowiedzUsuńno cóż, jak już pisałam to najłatwiejsza babka jaka jest, mi zawsze pięknie wyrasta, więc nie mam pojęcia dlaczego tobie wyszedł zakalec...
UsuńHmmm.mi wogule nie wyrasta ...?
OdpowiedzUsuńdałaś proszek do pieczenia??? Jeśli tak to jak moze nie wyrastać?
UsuńDzis pieklam....pieknie wyrosło....mysle ze jak zrobi sie zgodnie z przepisem,czyli dobrze ubije jajka na puszystą piankę, doda proszek do pieczenia i wstawi sie do nagrzanego piekarnika to wyjdzie super :)choc fakt pieklam 5 min dluzej niz w przepisie;)
OdpowiedzUsuńJak widać-można?-można, a nie krytykować, ze nie wychodzi. Jak widać niektórych nawet tak prosty przepis przerasta...Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMleko musi byc cieple...
OdpowiedzUsuńnie musi, ma byc zimne
UsuńCzy można w formie silikonowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
tak
UsuńCzy zamiast oleju można użyć margaryny
OdpowiedzUsuńraczej nie polecam
UsuńSkładniki mają być w temperaturze pokojowej
OdpowiedzUsuńCukier zwykly czy puder?
OdpowiedzUsuńZwykły, gdyby chodziło o cukier puder, zapewniam że było by to napisane. Dodatkowo ma Pani film...
UsuńSuper!!! Udała mi się!!! Dzięki :)))))
OdpowiedzUsuńWyszła idealna, świetny przepis, dziękuję!
OdpowiedzUsuńRobiłam co do mm, wyglądała pięknie a w środku zakalec, jestem załamana :((
OdpowiedzUsuńudało się, babka puszysta i smakuje. Dodałam od siebie troche posiekanych bakalii
OdpowiedzUsuńBabka pięknie wyrosła ale na dole wyszedł zakalec,nawet dłużej była pieczona a nie jest to moje pierwsze ciasto które piekłam
OdpowiedzUsuń