Cześć Kochani, w dzisiejszym poście chcę Wam przedstawić przepis na domowe bułki pszenne, z nacięciem-poznańskie. Nie ma chyba nic lepszego jak zapach domowego pieczywa, a jaka satysfakcja, gdy zrobione jest własnoręcznie ;) Bułeczki, które chcę Wam przedstawić są niezwykle puszyste, pyszne. Idealne na kanapki. Zachowujące świeżość i bardzo łatwe do zrobienia.
Bardzo polecam i zapraszam po przepis, jak również na film.
SKŁADNIKI
*z podanych proporcji wyszło mi 8 dużych bułek
-600g mąki pszennej tortowej
-50g rozpuszczonego, przestudzonego masła
-150ml ciepłego mleka
-150ml ciepłej wody
-pół łyżki cukru
-2 łyżeczki soli
-40g świeżych drożdży
Do miski wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy cukier, mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy sól, mąkę oraz ciepłą wodę i wszystko mieszamy.
Następnie zaczynamy wyrabianie ciasta ręką-dodajemy podczas wyrabiania rozpuszczone, ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, około 10 minut. Jest to bardzo ważne, dzięki dobremu wyrobieniu ciasta, bułki są bardzo puszyste. Ciasto ma odchodzić od ręki, być gładkie, miłe w dotyku.
Wyrobione ciasto dajemy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie podsypujemy blat mąką, wykładamy z miski ciasto, chwilkę przerabiamy i dzielimy na 8 części. (można podzielić na więcej, wtedy bułeczki będą mniejsze)
Z każdej części formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy do napuszenia na około 25 minut. Po tym czasie tępą stroną noża robimy głębokie nacięcie w każdej bułce nie rozcinając jej do końca.
Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na 10 minut w tym czasie nagrzewamy piekarnik.
Lekko oprószamy bułki mąką i pieczemy na złoty kolor w temp 190 stopni grzanie góra- dół, bez termoobiegu-ja swoje piekłam około 25 minut.
Bułki studzimy i gotowe. Są na prawdę pyszne, idealne na kanapki. Bardzo pulchne i zachowujące świeżość.
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków.
Zapraszam jeszcze na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne bułki.
Przepis rewelacja, rodzinie bardzo smakowały, chrupiące i puszyste ��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, a jaki zapach jak się pieką :) Dziękuję za komentarz
UsuńCzy piekarnik musi być wcześniej nagrzany czy wstawić do zimnego?
OdpowiedzUsuń"Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na 10 minut w tym czasie nagrzewamy piekarnik"
UsuńDokładnie, jak wyżej-wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
UsuńCzy można zastosować suche drożdże ?
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam tych bułek na suchych drożdżach, myślę że można-7g suszonych drożdży odpowiada 25g świeżych.
Usuńpyszne buleczki
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszne buleczki
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńA czy można dodać margarynę zamiast masła?
OdpowiedzUsuńmożna
UsuńDziekuje bardzo za wszystkie przepisy są niesamowite mam pytanie mój piecyk nie ma grzania góra dół więc czas pieczenia jest inny i nie zawsze sprawdzony proszę o rade
OdpowiedzUsuńNiestety Pani zna swój piekarnik, więc powinna Pani najlepiej wiedzieć jak w nim piec. Proponuję po prostu piec bułeczki na złoty kolor, obserwować je jak się ładnie zezłocą są gotowe :) A jak wyglądają opcje pieczenia w Pani piekarniku?
UsuńPyszne bułeczki! Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały :)
UsuńUpiekłam bułki i wyszły pyszne takie jak pani je opisywała.Ciasto wyrabia się z przyjemnością, jest aksamitne i nie klei się do rąk.Super przepis który zagości u mnie na stałe. Polecam innym bo są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za komentarz, strasznie się cieszę, ze bułeczki posmakowały :) Osobiście jestem dumna z tego przepisu :)
UsuńA czy można zrobić z tego ciasta długa bulke?😉
OdpowiedzUsuńPewnie :)
UsuńA woda ciepła do czego potrzebna? W składnikach jest a dalej się nie pojawia w przepisie
OdpowiedzUsuńNiemal każde ciasto drożdżowe wymaga ciepłej wody/ mleka po to by drożdże mogły pracować, a ciasto urosnąć
UsuńWodę dodajemy wraz z mąką-wszystko jest napisane i pokazane na filmie...
UsuńBułki pyszne. Piekę je już kolejny raz. Ja dodaję 200g mąki orkiszowej typ 450 i 400g przennej typ 450. Polecam bułki nie opruszać mąką, a posmarować roztrzepanym białkiem. Skórka jest wtedy delikatniejsza, a bułki pięknie rumiane i błyszczące.
OdpowiedzUsuńBułki poznańskie nigdy nie są błyszczące tylko właśnie oprószone mąką, ale oczywiście można sobie wszystko modyfikować :)
UsuńRozważam po raz pierwszy pieczenie bułek, przeanalizowałam wiele przepisów i przepis na bułeczki Pani Katarzyny wydał mi się najlepszy. Jestem z tych gospodyń, o dwóch lewych rękach do robienia wypieków. Chleb pszenno-zytni mam już za sobą. Upiekłam kilka razy - tylko raz nie wyszedł. Mam więc nadzieję, że bułeczki wyjdą. Poza tym, jest 1 maj 2020. Sklepy pozamykane, pieczywa nie kupiłam, lecę na zamrożonych oparach 😀. Jest więc okazja. Pozdrawiam ciepło Panią Katarzynę i wszystkie osoby komentujące. Czytając komentarze można wiele się nauczyć mimo 65+. Anna
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa, cieszę się że moje przepisy są inspiracją dla osób w każdym wieku :) Bułeczki na prawdę bardzo polecam, są pyszne. Proszę pamiętać o dokładnym wyrobieniu ciasta :)
UsuńDziękuję Pani Katarzyno za odpowiedź i podpowiedź. Dzis postaram się upiec, będą na kolację. Przyznam się szczerze oczywiście co mi wyszło :-), pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńPyszne! Zrobiłam przedwczoraj pierwszy raz, dziś robię kolejne i już koniecznie większą ilość ��. Zaskakująco prosty przepis, a bułeczki palce lizać. Pierwsze zniknęły jeszcze na ciepło ��
OdpowiedzUsuńSuper, fajnie, że smakują :)
UsuńBułki pyszne znikają z talerza w szybkim tempie.
OdpowiedzUsuńBULECZKI..SA PRZEPYSZNE BARDZO CZESTO PIEKE WIELKIE DZIEKI POZDRAWIAM SERDECZNIE Z NIEMIEC CZESTO KORZYSTAM Z PANI PRZEPISOW..SA SUPER DUZO ZDROWKA POLECAM WSZYSTKIM BO NAPRAWDE...WARTO
OdpowiedzUsuńMiło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJutro będę próbował pytanie czy piekarnik musi być nagrzany 190°
OdpowiedzUsuń