.

.

piątek, 26 czerwca 2020

Ciasto makowe z kremem, truskawkami i galaretką-Makowa Panienka+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne, bardzo pyszne ciasto makowe z kremem,galaretką i truskawkami-Makowa Panienka. Ciasto robi się bardzo łatwo, pięknie
 wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.  










Sezon na truskawki w pełni, więc gorąco zachęcam do jego przygotowania, jednak wspaniale smakuje też z malinami czy jagodami.

Zapraszam też na film, a w nim przygotowanie tego ciasta krok po kroku



SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



KREM

-1250ml mleka
-6 łyżek mąki pszennej tortowej (pełne ale nie kopiaste)
-5 łyżek mąki ziemniaczanej  (pełne, ale nie kopiaste)
-cukier waniliowy 8g
-niepełna szklanka cukru 
-3 żółtka (białka do ciasta)
-300g masła

BISZKOPT MAKOWY

-3 białka
-6 jajek
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2  kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl suchego maku

DODATKOWO

-około 400g truskawek
-2 galaretki truskawkowe 
-750ml wrzątku

Na początek przygotowujemy bazę kremu-do miski dajemy 6 łyżek mąki pszennej (pełnych, ale nie kopiastych, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, cukier waniliowy, 3 żółtka (białka odkładamy do biszkoptu), niepełną szklankę cukru. Wszystko mieszamy do połączenia najlepiej trzepaczką. 


Do garnka wlewamy 1 litr mleka, gotujemy. Powstała mieszaninę wylewamy na gotujący się budyń-mieszamy trzepaczką do zgęstnienia.
Powstały budyń studzimy.

BISZKOPT MAKOWY

***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, jest niezawodny. 

Do miski dajemy 9 białek (6 i 3 z masy)
Ubijamy je na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier miksując do jego rozpuszczenia.

Dodajemy 6 żółtek-miksujemy.

Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i suchy mak. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.


Blaszkę wykładany papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.


Na prawdę pięknie wyrasta i jest niesamowicie mięciutki.


KREM

300g miękkiego masła ucieramy, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń. 

Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim i smarujemy go resztą kremu.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. 

W tym czasie do miski dajemy 750 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki truskawkowe i wszystko dokładnie mieszamy.
Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy pokrojone truskawki. Wszystko mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by galaretka zaczęła delikatnie tężeć. 


Ma być jeszcze płynna ale gęstniejąca.
Taką galaretkę z truskawkarni wykładamy na ciasto. 


Tak przygotowane ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się "przegryzło"

Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne i na prawdę wspaniale i elegancko wygląda. Jest wysokie, tortowe. Bardzo pyszne, nie za słodkie.






Na prawdę bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

Zapraszam na film z przepisem na to ciasto krok po kroku

4 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba.Muszę sprawdzić jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę szczerze polecam, jest pyszne. Polecam je też zrobić z malinami :)

      Usuń
  2. Ciasto z galaretką i pianką, czegóż chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, upiekę go na najbliższe święta.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko