.

.

czwartek, 4 czerwca 2020

Łatwy i pyszny tort wuzetka drip cake +FILM

Witam Kochani, dziś zapraszam po przepis na na prawdę pyszny i bardzo łatwy tort wuzetka w stylu drip cake-czyli z tą spływającą polewą :)
Taki torcik zrobiłam w tym roku z okazji dnia matki. Mam taki zwyczaj, ze oprócz prezentu daje mamie torcik :)


Tort składa się z kakaowego biszkoptu, nasączonego mocną herbatką, przełożonego bita śmietaną oraz kwaskowymi, domowymi powidłami. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową :)

Zapraszam na film, na którym przygotuję ten pyszny torcik :)


SKŁADNIKI

tortownica 18-20cm 

BISZKOPT 

-5 jajek
-0,5 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
-2 łyżki kakao

KREM

-750ml  śmietany 36% 
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 śmietan fix (opcjonalnie)

POLEWA
-100g czekolady deserowej
-50g masła
-3 łyżki mleka 

DODATKOWO
-gęste, kwaskowe powidła
-mocna herbata do ponczowania


Do miski dajemy 5 białek i ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i miskujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao-wszystko miksujemy.
Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) 



Pieczemy około 25-30 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzimy, ścinamy górę i kroimy na 4 cienkie spody.

Do miski dajemy 750ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją na sztywno, dodajemy cukier puder i opcjonalnie śmietan fix.

SKŁADANIE TORTU

Pierwszy spód ciasta ponczujemy mocną herbatą (***do herbaty można dodać opcjonalnie dowolny alkohol)

Smarujemy cieniutko powidłami i dajemy pierwszą warstwę śmietany.
Przykrywamy drugim spodem, ponczujemy go, dajemy śmietanę, 3 spód, ponczujemy go, dajemy śmietanę i ostatni spód-ponczujemy i smarujemy powidłami.
Czyli smarujemy powidłami tylko pierwszy i ostatni spód.


Obtaczamy śmietaną boki tortu, wyrównujemy.
Górnego blatu z powidłami nie smarujemy śmietaną. (na nim będzie polewa)

Polewa na drip

Do miski dajemy 100g czekolady deserowej, 50 g masła oraz 3 łyżki mleka (składniki powinny być w temp pokojowej)
Następnie wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali (1 min)
Mieszamy do połączenia.


Tak przygotowaną polewę odkładamy by przestygła i trochę zgęstniała, ponieważ zaraz po przygotowaniu jest lejąca i spłynęła by z toru.
Jak troszkę zgęstnieje stworzy piękny wzór.


Następnie polewę możemy dać do worka cukierniczego z tylką z małą dziurką, lub po prostu polewać tort łyżką.

Dekorujemy polewą tort dookoła, a resztą polewy smarujemy górny blat z powidłami.


Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki by polewa się stężała i dekorujemy według własnego uznania. Ja ubiłam jeszcze trochę śmietanki i zrobiłam rozetki, i udekorowałam tort czekoladowymi gwiazdkami.

Jestem bardzo zadowolona z efektu, torcik wyszedł pięknie.
Tort powinien postać w lodówce najlepiej całą noc,









Jest na prawdę pyszny, wilgotny, leciutki.
Bardzo polecam i zapraszam jeszcze raz na film.







2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i smakowicie. Planuję go zrobić na urodziny dla 20stu osób, w jakich proporcjach i o jakiej średnicy Pani radzi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Pani bloga. Zawsze znajduję tutaj mnóstwo ciekawych przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko