Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami.
tradycyjnie zapraszam na film
SKŁADNIKI
***szklanka to umnie zawsze 250ml***
-40g świeżych drożdży
-400g mąki pszennej tortowej
-250ml mleka
-70g masła
-2 jajka
-1/3 szkl cukru
-łyżka wódki
-cukier waniliowy
-2 średnie jabłka
Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz ok pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy na jakieś 10 min by zaczęły pracować.
W misce ubijamy 2 jajka z resztą cukru.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku odciskamy go.
Gdy drożdże lekko podrosną dodajemy do nich jajka z cukrem, mieszamy.
Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy.
Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło.
Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu.
Mieszamy. I nasze ciasto gotowe.
Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną.
Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Świetny przepis. Alkohol dodaję tylko do pączków, ale tu jak najbardziej też warto :-) Pozdrawiam Ania.
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest dość podobne jak to na pączki. Alkohol warto dać, by racuszki nie "piły" oleju :)
UsuńBardzo pyszne wyszly. Wprawdzie bez wodki i z pryza soli do maki, ale takie jak w dziecinstwie. Teraz lezymy i nie mozemy sie podniesc. Pycha i dziekujemy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
J.
Super, że smakowały. Pozdrawiam
UsuńRacuszki wyszły pyszne i takie delikatne w środku, dziękuję za wspaniały przepis! 😍 Ja dodałam jabłka pokrojone na małe nieregularne kawałeczki i też wyszły super :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :) Oczywiście pomysł z pokrojeniem jabłek jak najbardziej super :)
Usuń