.

.

wtorek, 17 listopada 2020

Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami-jak u babci +FILM

  Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami.




tradycyjnie zapraszam na film 



SKŁADNIKI


***szklanka to umnie zawsze 250ml***


-40g świeżych drożdży

-400g mąki pszennej tortowej

-250ml mleka

-70g masła

-2 jajka

-1/3 szkl cukru

-łyżka wódki

-cukier waniliowy

-2 średnie jabłka



Do miski dajemy drożdże,  2 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz ok pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy na jakieś 10 min by zaczęły pracować.



W misce ubijamy 2 jajka z resztą cukru. 

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku odciskamy go.





Gdy drożdże lekko podrosną dodajemy do nich jajka z cukrem, mieszamy.

Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy.



Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło.

Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu.

Mieszamy. I nasze ciasto gotowe.



Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną.



Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju.

Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :) 



















6 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Alkohol dodaję tylko do pączków, ale tu jak najbardziej też warto :-) Pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest dość podobne jak to na pączki. Alkohol warto dać, by racuszki nie "piły" oleju :)

      Usuń
  2. Bardzo pyszne wyszly. Wprawdzie bez wodki i z pryza soli do maki, ale takie jak w dziecinstwie. Teraz lezymy i nie mozemy sie podniesc. Pycha i dziekujemy.

    Pozdrawiam.
    J.

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuszki wyszły pyszne i takie delikatne w środku, dziękuję za wspaniały przepis! 😍 Ja dodałam jabłka pokrojone na małe nieregularne kawałeczki i też wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Oczywiście pomysł z pokrojeniem jabłek jak najbardziej super :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko