.

.

czwartek, 26 stycznia 2023

Szarlotka na kruchym cieście-tatrzańska +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na klasyczną, prostą szarlotkę tatrzańską  na kruchym cieście. Idealna do kawy, pyszna na ciepło i zimno z lodami czy bitą śmietanką :) Wiadomo, ta w górach najlepsza, ale ta też super smakuje. Polecam i zapraszam





Zapraszam też na krótki film z przygotowaniem szarlotki krok po kroku :) 

 


SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x25cm

*używam szklanki 250ml 


CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej

-2 żółtka

-ok 150g zimnego masła lub margaryny

-2 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-1/2 szkl cukru pudru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia



-ok 2 kg jabłek

-2 łyżki cukru pudru

-3 łyżki bułki tartej 

-łyżka mąki ziemniaczanej

-cynamon 


Składniki na ciasto dajemy do miski, masło polecam sobie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lepiej będzie się zagniatało ciasto. Zagniatamy.



Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą -przekładamy do woreczków i wsadzamy do lodówki na ok 1 godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.




Większą częścią wykładamy dno blaszki, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy chwilę na lekko złoty kolor.



następnie podpieczony spód smarujemy powidłami



Jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki lub kroimy na cienkie plasterki.

Dodajemy do jabłek cukier puder (chyba ze macie słodkie jabłka to nie ma potrzeby)  dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon



Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach lub urywamy placami i wykładamy na jabłka.



Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu  i pieczemy ok 1 godzinę.  


Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem-i gotowe :) 


Polecam serdecznie i życzę smacznego. 










1 komentarz:

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo pyszny przepis, uwielbiam szarlotki :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko