Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto, które jest dość czasochłonne ale zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Idealnie sprawdzi się na wszelkie okazje :) Jest to pyszny przekładaniec z masa budyniową na gorąco, jabłkami, biszkoptami (można je pominąć, ja je dodałam, bo chciałam wykorzystać zalegającą mi paczkę biszkoptów),pianką śmietankową oraz chrupiąca bezą. Polecam serdecznie, ciasto jest wspaniałe
Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-3/4szkl mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA
-2 kg obranych jabłek
-galaretka cytrynowa
-łyżeczka żelatyny
MASA BUDYNIOWA
-1000ml mleka
-200g masła
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-4 żółtka (białka do bezy)
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
PIANKA
-500ml śmietanki
-1,5 łyżki żelatyny
-1/2 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
BEZA
-4 białka
-3/4 szkl cukru
-2 łyzki octu jabłkowego lub zwykłego
-łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
-250g okrągłych biszkoptów (opcjonalnie)
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Zmniejszamy obroty dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki,
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczmy ok 20 minut studzimy.
MASA BUDYNIOWA NA GORĄCO
Do garnka dajemy 750ml mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-podgrzewamy.
W osobnym kubeczki miksujemy żółtka, resztę mleka, mąkę, budyń
i wylewamy to na gotujące się mleko z masłem i cukrami-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Gorąca masę budyniową wykładamy na biszkopt-studzimy.
JABŁKA
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy do miękkości-do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową i łyżeczkę żelatyny-dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową
***ja na jabłkach ułożyłam okrągłe biszkopty, nie ma konieczności tego robić, można ten krok pominąć/
BEZA
4 białka ubijamy na sztywno, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier i miksujemy długo do jego rozpuszczania-masa ma być ciężka, błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i wszystko miksujemy.
Wkładamy do blaszki (tej samej co piekliśmy biszkopt, ja mam dwie takie blaszki ale jak macie jedną, to musicie upiec bezę wcześniej, przed składaniem ciasta) . Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszymy ją ok 70 minut.
Studzimy i delikatnie ściągamy z papieru bo jest krucha.
PIANKA
Żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach chwilkę.
Piankę przekładamy na ostudzone ciasto i od razu dajemy na nią bezę tak by się przykleiła. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, wysokie, pięknie wygląda Bardzo polecam i życzę smacznego
świetne ciasto
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić na święta ale zastanawiam się nad tą masa budyniową jest tam dość dużą ilość mąki??czy napewno dobrze wyjdzie
OdpowiedzUsuń