.

.

czwartek, 14 września 2023

Napoleonka z pianką czekoladową na krakersach-pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia +FILM

 Cześć Kochani, za oknami powoli robi się jesiennie :) Lato odchodzi. Osobiście lubię jesień, ale taką złotą-kolorową i słoneczną :) Żeby osłodzić sobie pożegnanie lata zapraszam Was na nowe pyszne ciasto bez pieczenia. Jest to napoleonka na krakersach z czekoladową pianką-łatwe, szybkie i bardzo dobre ciacho na każdą okazję. 








Tradycyjnie zapraszam Was też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku





SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm



-1250ml  mleka (5 szklanek)

-2/3 szklanki cukru

-2 łyżki cukru waniliowego

-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-4 żółtka

-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

-250g masła lub margaryny


PIANKA CZEKOLADOWA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-200g czekolady mlecznej lub deserowej

-1,5 łyżki żelatyny

-50g masła

-5 łyżek mleka


DODATKOWO

-1,5 paczki krakersów solonych

-czekolada biała do posypania ciasta 


Dno blaszki wykładamy papierem lub smarujemy masłem, układamy krakersy



Do garnka dajemy litr mleka (4 szklanki) masło cukier waniliowy i cukier-stawiamy na ogniu i podgrzewamy


W miseczce mieszamy żółtka, mąkę, budynie i szklankę mleka 



Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy gotując do zgęstnienia.



Powstałą masę wykładamy od razu na krakersy, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą krakersów




PIANKA

Do miski dajemy czekoladę, masło, mleko, żelatynę i rozpuszczamy całość nad kąpielą wodną lub w mikrofali

Mieszamy i studzimy



Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę-wszystko miksujemy i wykładamy na ciasto.



Gdy masa lekko stężeje posypujemy ciasto startą białą czekoladą.



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

I gotowe :) Polecam gorąco, ciasto ładnie wgląda, ładnie się kroi. Super smakuje 













1 komentarz:

  1. Ta Napoleonka z pianką czekoladową wygląda obłędnie! Chociaż lato się kończy, to taka słodka uczta to świetny sposób na pożegnanie tego sezonu. Dzięki za przepis i szczegółowy filmik - to na pewno ułatwi próbę stworzenia tego cuda w mojej kuchni! 🍫

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko