Cześć Kochani, mamy jesień a jak jesień to pyszne jesienne ciasta :)
Osobiście jestem wielką fanką wszelkich wypieków z orzechami, jabłkami, miodem itp :)
Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zrobienia choć troszkę czasochłonny, ale warto-bardzo polecam i zapraszam
Zapraszam też na mój kanał youtube z przepisem krok po kroku
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm
SPODY
-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-3 jajka
-0,5 szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła
BISZKOPT TOFFI
-3 jajka
-0,5 szk mąki pszennej tortowej
-1 budyń toffi 40g bez cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-łyżeczka kakao
KREM
-1250ml mleka
-300g masła
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl cukru
ORZECHY
-około 30-40 dag orzechów włoskich posiekanych
-4 łyżki miodu
-75g masła lub margaryny
-4 łyżki cukru pudru
Na początek zrobimy bazę kremu
do garnka dajemy mleko, cukier, mąkę i budynie-dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając żeby się nie przypaliło, powstały budyń studzimy.
SPODY
Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Ciasto jeśli się klei można trochę podsypać mąką
Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.
*UWAGA to ciasto szybko się rumieni uważajcie żeby się za bardzo nie spiekło
SPÓD Z ORZECHAMI
drugą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Na patelnię dajemy masło, miód i cukier puder-podgrzewamy a gdy się połączą dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie-wszystko mieszamy i gdy wchłoną masło wyłączamy ogień i jeszcze gorące przekładamy na ciasto w blaszce.
Spód pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.
BISZKOPT TOFFI
3 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier chwilę miksujemy.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 3 żółtka.
Na koniec przesiewamy mąkę, budyń toffi, proszek do pieczenia i dodajemy łyżeczkę kakao
wszystko delikatnie mieszamy do połączenia
Wykładamy do blaszki (takiej samej w jakiej piekliśmy spody)
pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń też w temp pokojowej
Krem dzielimy na dwie części
Na pierwszy spód miodowy wykładamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem toffi, wykładamy resztę kremu i dajemy na niego spód z orzechami lekko dociskamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i po prostu rewelacyjnie smakuje
Jest mięciutkie, aromatyczne i na pewno każdemu będzie smakowało :)
Uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu i orzechów
OdpowiedzUsuńsuper, ja też :) niebawem pojawi się nowy super przepis na takie ciasto
Usuń