.

.

wtorek, 26 września 2023

Miodowy orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi +FILM

 Cześć Kochani, mamy jesień a jak jesień to pyszne jesienne ciasta :) 

Osobiście jestem wielką fanką wszelkich wypieków z orzechami, jabłkami, miodem itp :)

Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto orzechowiec z kremem i biszkoptem toffi 

Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zrobienia choć troszkę czasochłonny, ale warto-bardzo polecam i zapraszam








Zapraszam też na mój kanał youtube z przepisem krok po kroku



SKŁADNIKI 

blaszka 25x35cm



SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

-3 jajka

-0,5 szklanki cukru 

-4 łyżki miodu 

-1,5 łyżeczki sody-płaskie

-125 g margaryny lub masła 


BISZKOPT TOFFI

-3 jajka

-0,5 szk mąki pszennej tortowej

-1 budyń toffi 40g bez cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-łyżeczka kakao


KREM

-1250ml mleka

-300g masła

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-3/4 szkl cukru


ORZECHY

-około 30-40 dag orzechów włoskich posiekanych

-4 łyżki miodu 

-75g masła  lub margaryny

-4 łyżki cukru pudru



Na początek zrobimy bazę kremu

do garnka dajemy mleko, cukier, mąkę  i budynie-dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając żeby się nie przypaliło, powstały budyń studzimy.


SPODY

Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Ciasto jeśli się klei można trochę podsypać mąką 

Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.




*UWAGA to ciasto szybko się rumieni uważajcie żeby się za  bardzo nie spiekło



SPÓD Z ORZECHAMI

drugą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia


Na patelnię dajemy masło, miód i cukier puder-podgrzewamy a gdy się połączą dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie-wszystko mieszamy i gdy wchłoną masło wyłączamy ogień i jeszcze gorące przekładamy na ciasto w blaszce.




Spód pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.



BISZKOPT TOFFI

3 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier chwilę miksujemy.

Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 3 żółtka.

Na koniec przesiewamy mąkę, budyń toffi, proszek do pieczenia i dodajemy łyżeczkę kakao

wszystko delikatnie mieszamy do połączenia



Wykładamy do blaszki (takiej samej w jakiej piekliśmy spody)

pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu 



KREM

Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń też w temp pokojowej 



Krem dzielimy na dwie części

Na pierwszy spód miodowy wykładamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem toffi, wykładamy resztę kremu i dajemy na niego spód z orzechami lekko dociskamy.




Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i po prostu rewelacyjnie smakuje

Jest mięciutkie, aromatyczne i na pewno każdemu będzie smakowało :) 













2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu i orzechów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ja też :) niebawem pojawi się nowy super przepis na takie ciasto

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko