.

.

czwartek, 9 maja 2024

Deser jogurtowo galaretkowy z bitą śmietaną i bezikami-łatwy i pyszny deser w pucharkach+FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na rewelacyjny i bardzo łatwy do zrobienia deser w pucharkach.

Wygląda ślicznie, jest kolorowy, super smakuje, jest bardzo orzeźwiający-super alternatywa dla ciasta.

Zapraszam po przepis 






Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

*z tych proporcji wyszło mi 6 dużych deserów


-1 galaretka agrestowa 400ml wrzątku

-1 galaretka truskawkowa 400ml wrzątku

-1 galaretka malinowa 200ml wrzątku

-400g jogurtu naturalnego

-350ml śmietanki 30 lub 36%

-2 łyżki cukru pudru


DODATKOWO

-500 ml śmietanki 36%

-3 łyżki cukru pudru

-bezy do dekoracji




Na początek galaretkę agrestową (oczywiście można użyć dowolnego smaku)  rozpuszczamy w 400ml wrzątku i dokładnie mieszamy-wlewamy po trochu do pucharków, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia.




Galaretkę truskawkową tak samo rozpuszczamy w 400ml wrzątku i studzimy, zimną wylewamy na stężałą agrestową-wstawiamy do lodówki do stężenia



Galaretkę malinową rozpuszczamy tym razem w 200ml wrzątku, mieszamy i studzimy.

Śmietankę 350ml ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jogurt naturalny-miksujemy i dodajemy zimną galaretkę malinową-wszystko miksujemy (masa będzie lejąca, ale po schłodzeniu stężeje się)




Masę jogurtowa wlewamy do pucharków na stężałą galaretkę truskawkową



Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietankę ubiajmy z cukrem pudrem, dekorujemy nią górę deserów ze stężałą już pianką jogurtową, posypujemy małymi bezikami lub pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki i gotowe :) 





Deser wygląda pięknie, super smakuje. Jak widzicie robi się go bardzo łatwo, jedynie trzeba czekać na stężenie poszczególnych warstw ale warto-polecam serdecznie tani i pyszny deser :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko