.

.

piątek, 7 listopada 2025

Ciasto makowo cytrynowe, makowiec z kremem cytrynowym, pyszne, łatwe i efektowne+FILM

 Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym razem makowo cytrynowe. jest to delikatny makowy biszkopt przełożony kremem cytrynowym i galaretką, polany lukrem cytrynowym, ciasto jest bardzo eleganckie, tortowe, wysokie i łatwe do zrobienia. idealnie nada się na święta czy jakieś rodzinne uroczystości, ale też jako cisto do kawy.

pięknie wygląda, jest bardzo  delikatne, pyszne, zapraszam





zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

BLASZKA 25X35CM

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT MAKOWY


-6 jajek+2 białka z kremu

-szklanka cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-szklanka mąki pszennej tortowej

-pół szklanki suchego maku



KREM CYTRYNOWY


1000ml mleka

-3/4 szkl cukru 

-5 łyżek mąki pszennej tortowej

-5 łyżek mąki ziemniaczanej

-łyżka cukru waniliowego

-2 żółtka (białka do biszkopta)

-200g masła

-olejek cytrynowy 9ml

-pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny


LUKIER

-sok z połowy cytryny

-łyżka wody

-cukier puder ile zabierze


DODATKOWO

-Galaretka cytrynowa

-400ml wrzątku 



8 białek (6+2 z masy) ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier

zmniejszamy obroty i dodajemy 6 żółtek

przesiewamy szklankę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodajemy pół szkl maku i delikatnie wszystko mieszamy




wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25-30  minut do suchego patyczka

studzimy i kroimy na 3 cienkie spody



KREM



żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i 250ml mleka miksujemy

resztę mleka gotujemy, na gotujące wylewamy mieszaninę i mieszamy do zgęstnienia 



200g masła w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń, też w temp pokojowej

dodajemy olejek cytrynowy i kwasek lub sok z cytryny-wszystko dokładnie miksujemy



na pierwszy spód wykładamy połowę kremu



przykrywamy drugim spodem i wykładamy resztę kremu



galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400ml wrzątku, studzimy, tężejącą wykładamy na krem



przykrywamy trzecim spodem

wodę i sok z cytryny dajemy do miski, dodajemy cukier puder aż lukier uzyska odpowiednią gęstość 

polewamy ciasto, dodatkowo można je udekorować np kolorową posypką





ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko