Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym razem makowo cytrynowe. jest to delikatny makowy biszkopt przełożony kremem cytrynowym i galaretką, polany lukrem cytrynowym, ciasto jest bardzo eleganckie, tortowe, wysokie i łatwe do zrobienia. idealnie nada się na święta czy jakieś rodzinne uroczystości, ale też jako cisto do kawy.
pięknie wygląda, jest bardzo delikatne, pyszne, zapraszam
zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
używam szklanki 250ml
BISZKOPT MAKOWY
-6 jajek+2 białka z kremu
-szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka mąki pszennej tortowej
-pół szklanki suchego maku
1000ml mleka
-3/4 szkl cukru
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-łyżka cukru waniliowego
-2 żółtka (białka do biszkopta)
-200g masła
-olejek cytrynowy 9ml
-pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
-sok z połowy cytryny
-łyżka wody
-cukier puder ile zabierze
DODATKOWO
-400ml wrzątku
8 białek (6+2 z masy) ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy 6 żółtek
przesiewamy szklankę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodajemy pół szkl maku i delikatnie wszystko mieszamy
wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25-30 minut do suchego patyczka
studzimy i kroimy na 3 cienkie spody
KREM
żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i 250ml mleka miksujemy
resztę mleka gotujemy, na gotujące wylewamy mieszaninę i mieszamy do zgęstnienia
200g masła w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń, też w temp pokojowej
dodajemy olejek cytrynowy i kwasek lub sok z cytryny-wszystko dokładnie miksujemy
na pierwszy spód wykładamy połowę kremu
przykrywamy drugim spodem i wykładamy resztę kremu
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400ml wrzątku, studzimy, tężejącą wykładamy na krem
przykrywamy trzecim spodem
wodę i sok z cytryny dajemy do miski, dodajemy cukier puder aż lukier uzyska odpowiednią gęstość
polewamy ciasto, dodatkowo można je udekorować np kolorową posypką
ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko