Jako, że ostatnio było sporo słodkości, czas na coś nie słodkiego :P
Wraz z nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo, które jest wręcz jej symbolem.
Mowa o dyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni.
SKŁADNIKI
ZUPA
-około 1-1,5 litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka)
-1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona)
-4 małe marchewki
-5 średnich ziemniaków
-2 ząbki czosnku
-1 duża cebula
-trochę oleju
-sól
- pieprz
- 2 łyżeczki curry
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżki cukru
GRZANKI
-5 kromek czerstwego chleba krojonego
-4 łyżki masła
-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Z dyni wyciągamy pestki, kroimy ją na niewielkie kawałki.
Cebulę szatkujemy, marchew również, dodajemy czosnek i dodajemy trochę oleju-podsmażamy.
Następnie dodajemy dynię oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki.
Całość zalewamy wywarem i dusimy.
Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka.
Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem.
Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody.
Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-)
Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna.
GRZANKI
Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi.
Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony.
Zupę podajemy z grzankami :-)
I gotowe-pyszne danie na jesienny obiad :-)
Polecam i życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko