Witam Kochani
dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo łatwy i przepyszny tort z kremem jagodowym.
Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-)
Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu.
Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-)
Ale dość wstępu -zaczynamy :)
SKŁADNIKI
przepis na małą tortownicę 20-22cm
BISZKOPT
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
KREM JAGODOWY
-350g jagód (ja użyłam mrożonych)
-3/4 szklanki cukru
-2,5 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru 40g
-2 płaskie łyżki mąki
-3 żółtka
-250g masła lub margaryny
PONCZ
-sok z połowy cytryny
-0,5 szklanki wody
-1 łyżka cukru
-3 łyżki wódki
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty.
KREM
Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek.
Można też to zrobić blenderem.
Powstałą masę wlewamy do garnka, dodajemy 2 szklanki mleka i zagotowujemy.
W osobnej misce miksujemy 0,5 szklanki mleka, żółtka, mąkę, cukier, budynie
Wylewamy na gotującą się masę jagodową i mieszamy do powstania gęstego budyniu.
Budyń powstaje bardzo ciemny :-)
Studzimy.
następnie margarynę lub masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce jagodowego budyniu i już mamy gotowy krem :-)
składniki na poncz mieszamy ze sobą.
Blaty biszkopta ponczujemy i przekładamy kremem.
Tort smarujemy masą, ozdabiamy według własnej inwencji , tort wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
I gotowe. Tort pięknie się prezentuje z tą swoją fioletową masa, super smakuje :-)
Polecam serdecznie, nie jeden solenizant będzie zadowolony :-)
SMACZNEGO :-)
pyszny torcik
OdpowiedzUsuńoj pyszny :D
Usuńpyszny musiał być taki tort! Już tęsknię za jagodami, bo nie zamroziłam żadnych w tym roku :)
OdpowiedzUsuńja zawsze mrożę, żeby w zimie móc sobie pozwolić na knedle z jagodami czy choćby taki torcik :P
UsuńWygląda fantastycznie! Z jagodami musiał być wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuńDzięki, jest bardzo pyszny :-) Jagody są idealne do tego typu wypieków :)
UsuńBardzo ciekawy przepis, zwłaszcza, że ostatnio na blogach tylko propozycje tortów z masą dodatków i ozdób, które składają się z samego cukru...
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany i czekam na kolejne posty!
Pozdrawiam