Zapraszam na pyszne orzechowe ciasteczka kruche, przełożone kremem maślanym i polane niteczkami czekolady, na pewno zasmakują dużym i małym.
SKŁADNIKI
* z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :)
CIASTO
-175g masła lub margaryny
-2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-3 żółtka
-3 łyżki śmietany gęstej 12 lub 18%
-3/4 szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych
-3/4 szkl cukru pudru
KREM MAŚLANY
-120g masła
-2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-kilka kostek czekolady mlecznej
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Studzimy
KREM
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i miksujemy na gładko.
Kremem przekładamy ciasteczka.
Następnie polewamy je rozpuszczoną czekoladą.
Przechowujemy w lodówce :)
I gotowe, bardzo pyszne, chrupiące i mocno orzechowe ciasteczka z kremem.
:)
Polecam i życze smacznego :)
Wygląda przepysznie ,aż ślinka cieknie do samego patrzenia :D
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńWitam wygladaja apetycznie bede dzis robic pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych wypieków, również serdecznie pozdrawiam :)
Usuń