.

.

wtorek, 5 lutego 2019

Ciasto "Orzechowa trufla"

Witam Kochani, dawno na blogu nie było żadnego ciasta, dlatego dziś chcę Wam przedstawić przepis na bardzo dobre ciasto, które nazwałam "orzechowa trufla" :)
Ciasto jest ekstremalnie orzechowe i czekoladowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu a składa się z ciasta z dużą ilością orzechów, masy czekoladowej z jakiej robi się trufle i kleksików z bitej śmietany :)




Ciasto rozpływa się w ustach i jest bardzo pyszne. Zapraszam :)



SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO

-4 jajka
-1 szkl mąki (szklanka 250ml)
-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku
-2 łyżki kakao
-300g orzechów włoskich
 -8 łyżek wody
-8 łyżek oleju

MASA

-250ml śmietanki 36%
-200g czekolady mlecznej
-100g czekolady deserowej
-2 łyżki kakao
-150g masła
-1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

-250ml śmietanki 36%
-1 łyżka cukru pudru
-kilka kostek czekolady 


Orzechy włoskie mielimy ale nie zbyt drobno, tak by były też większe kawałki.

Jajka ubijamy z cukrem na biało, dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy.
Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy-wszystko dokładnie miksujemy. 



Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,


 pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Studzimy.

Ostudzone ciasto możemy nasączyć mocną herbatą.

MASA CZEKOLADOWA TRUFLA

Śmietankę 250ml dajemy do garnka i stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Gdy jest dobrze ciepła dodajemy połamane czekolady, kakao i cukier puder. 

Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się czekolady. Ma powstać gładka czekoladowa masa. Ściągamy ją z ognia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1-1,5h do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Po tym czasie masę czekoladową wylewamy na ciasto, i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki by trochę stężała.

Po tym czasie 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. całość posypujemy np kakao lub startą czekoladą. 



Ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc. 

Na następny dzień pięknie się kroi :)










i gotowe :)
Bardzo  polecam, ciasto jest pyszne, myślę, ze szczególnie zasmakuje miłośnikom czekolady :)

Życzę smacznego :)

PS Zobaczcie jaki ładny domek z zapałek zrobił mój brat :)





3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyglada bardzo apetycznie. A domek z zapałek wspaniały sądząc po ilości zapałek jego wykonianie musiało być bardzo pracochłonne.

    Pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować ciasto :) Co do domku tak dość długo trwało jego wykonanie, ale mój brat to lubi-modelarstwo to jego hobby :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko