.

.

wtorek, 12 lutego 2019

Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki +FILM

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z przepisem na małe słodkie cudeńka.

Mowa o eklerkach. Są to podłużne, lekkie  ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem. 






Zapraszam też na film, na którym pkazuję jak zrobić te pyszne eklerki 


Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ciasto jest super, pięknie rośnie w pieczeniu.

Zapraszam


SKŁADNIKI


*z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków


CIASTO PARZONE


-250g masła 

-500 ml wody
-2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-pół łyżeczki soli
-8 dużych  jajek

NADZIENIE


-1 l śmietanki  30 lub 36%

-4 łyżki cukru pudru

POLEWA


-200g dowolnej czekolady np deserowej

-50g masła 
-5 łyżek mleka

DODATKOWO


-cukier puder do posypania eklerków



Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.




Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.






Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.





Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni 

i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.



Tak postępujemy z całym ciastem.


Eklery studzimy



Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.


Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną  i przykrywamy górną częścią.






Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali


W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem.




I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.






Bardzo polecam i życzę smacznego 


Przepis w formie filmiku, zapraszam :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko