.

.

sobota, 6 lipca 2019

Ciasto Poduszkowiec czyli murzynek z masą serową+FILM

Witam Kochani, dziś zapraszam na bardzo łatwe ciasto, które ciekawie wygląda. Nazywa się poduszkowiec. Ciasto składa się z kakaowego ciasta i masy serowej, którą wyciska się na ciasto tworząc kratkę. Podczas pieczenia ciast w okienkach wyrasta tworząc poduszki.



Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI 
*Przepis na dużą blaszkę k 25x35cm

CIASTO KAKAOWE

-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-3 płaskie  łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl oleju
-cukier waniliowy

MASA SEROWA

-750g sera białego półtłustego zmielonego 
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-2 jajka 
-0,5 szkl cukru


Blaszkę wykładamy papierem d pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno,



 dodajemy żółtka, cukier i wszystko chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier waniliowy i olej.

 Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.


Powstałe ciast wylewamy do blaszki, wyrównujemy.

MASA SEROWA

Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.



 Dodajemy stopniowo zmielony ser i wszystko miksujemy.
Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia.




***jeśli ser jest suchy i masa wyjdzie gęsta, można dodać do niej trochę mleka.

Masę serową przekładamy d rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na masę kakaową tworząc kratkę.



Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. (podczas pieczenia na powierzchni ciasta tworzą się urocze poduszeczki)

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przechowujemy w lodówce. Można je jeszcze polać lukrem lub czekoladowymi niteczkami.






I gotowe. Polecam i życzę smacznego

9 komentarzy:

  1. Budyń w proszku czy ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w proszku, gdyby trzeba było dodać ugotowany budyń napisałabym o tym :)

      Usuń
  2. Jaką mąkę Pani używała?Tortową czy jakąś inną?Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam mąki najczęściej dodawanej do wypieków, czyli pszennej tortowej

      Usuń
  3. A jak nie mam sera białego to czy inny sie sprawdzi. Np. Maskarpone??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcesz piec mascarpone??? Do tego typu ciast używa się tylko sera białego, ewentualnie takiego już zmielonego w wiaderku. Mascarpone raczej się nie nada.

      Usuń
  4. Pyszny robikam go juz dwa razy .Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko