Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
*Przepis na dużą blaszkę k 25x35cm
CIASTO KAKAOWE
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-3 płaskie łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl oleju
-cukier waniliowy
MASA SEROWA
-750g sera białego półtłustego zmielonego
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-2 jajka
-0,5 szkl cukru
Blaszkę wykładamy papierem d pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno,
dodajemy żółtka, cukier i wszystko chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier waniliowy i olej.
Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Powstałe ciast wylewamy do blaszki, wyrównujemy.
MASA SEROWA
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
Dodajemy stopniowo zmielony ser i wszystko miksujemy.
Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia.
***jeśli ser jest suchy i masa wyjdzie gęsta, można dodać do niej trochę mleka.
Masę serową przekładamy d rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na masę kakaową tworząc kratkę.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. (podczas pieczenia na powierzchni ciasta tworzą się urocze poduszeczki)
Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przechowujemy w lodówce. Można je jeszcze polać lukrem lub czekoladowymi niteczkami.
I gotowe. Polecam i życzę smacznego
Pychotka😊
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i łatwe ciasto, polecam gorąco :)
UsuńBudyń w proszku czy ugotować?
OdpowiedzUsuńw proszku, gdyby trzeba było dodać ugotowany budyń napisałabym o tym :)
UsuńJaką mąkę Pani używała?Tortową czy jakąś inną?Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńUżywałam mąki najczęściej dodawanej do wypieków, czyli pszennej tortowej
UsuńA jak nie mam sera białego to czy inny sie sprawdzi. Np. Maskarpone??
OdpowiedzUsuńChcesz piec mascarpone??? Do tego typu ciast używa się tylko sera białego, ewentualnie takiego już zmielonego w wiaderku. Mascarpone raczej się nie nada.
UsuńPyszny robikam go juz dwa razy .Polecam
OdpowiedzUsuń