Karnawał w pełni, więc dziś zapraszam na naprawdę wspaniałe i szybkie do zrobienia pączki. Bardzo puszyste, nie chłonące oleju. Wychodzi ich dużo, a do ich zrobienia wystarczy 10 minut.
Tradycyjnie zapraszam na film
SKŁADNIKI
* z tych proporcji wyszło mi 20 pączków
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
-300g serka homogenizowanego waniliowego
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 jajka
-pół łyżeczki soli
-cukier waniliowy 8g
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO
-cukier puder do posypania
Do miski dajemy składniki na ciasto. Wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Ma nam powstać gęste ciasto
W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smarujemy dłonie olejem, i bierzemy kawałek ciasta, formujemy kulkę. ***odsyłam do filmu by zobaczyć jak formować pączki***
Dajemy do garnka. Pączki w smażeniu pięknie rosną.
***można też nakładać ciasto łyżką, ale paczki formowane rękami są ładniejsze, równiutkie.
Pączki smażymy na małym ogniu, na złoty kolor. Tak by nie były surowe w środku.
Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy.
Posypujemy cukrem pudrem, można też polać czekoladą, lukrem itp :)
I gotowe . Są na prawdę pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Bardzo polecam i życzę smacznego. Zapraszam jeszcze na film :)
Wyglądają apetycznie 😊 Narobiłam sobie smaka .
OdpowiedzUsuńpolecam w wolnej chwili zrobić, są ekspresowe i pyszne :)
Usuńłał wyśmienicie wyglądają idzie weekend więc pewnie się skuszę,
OdpowiedzUsuńA czy można te pączki nadziać marmoladą? :)
OdpowiedzUsuńMożna ale po usmażeniu.
UsuńCzy można zastąpić serek homogenizowany na serek mascarpone? I należy to wówczas dosłodzić ?
OdpowiedzUsuńPs.Z Pani przepisów wychodzą pyszności :)