Zapraszam Was dziś na pyszny, kremowy sernik o nazwie Harataniec. Składa się z dwóch rodzajów ciasta, dżemu wiśniowego, masy serowej, pianki wiśniowej-wydaje się czasochłonny i trudny, ale absolutnie taki nie jest. Ładnie wygląda i super smakuje. Polecam i zapraszam :)
Tradycyjnie zapraszam na film na moim kanale z wykonaniem tego ciasta :)
SKŁADNIKI
**proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm***
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO -3,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka odkładamy do pianki) -3/4 szkl cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki śmietany kwaśnej 18% -220g masła lub margaryny -1,5 łyżki ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera z wiaderka -100g masła -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -3/4 szkl cukru -2 jajka -3 żółtka (białka odkładamy do pianki) PIANKA -6 białek -1/3 szkl cukru -kisiel wiśniowy ok 70g DODATKOWO -dżem wiśniowy lub powidła
Do miski dajemy składniki na ciasto bez kakao. (białka od 3 jajek odkładamy) Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Jedną jasną część wkładamy do lodówki.
Do jednej z części dajemy kakao-wgniatamy je.
Jedną część ciasta (jasną) wykładamy dno blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy dżemem wiśniowym i trzemy na niego kakaowe ciasto.
MASA SEROWA
Do miski dajemy miękkie masło, 3/4 szkl cukru,2 jajka, 3 żółtka (białka odkładamy) wszystko ucieramy na jednolitą masę, dodajemy budyń-miksujemy.
Następnie dodajemy ser-wszystko dokładnie miksujemy.
Masę serową wykładamy na starte kakaowe ciasto.
PIANKA
6 białek ( 3 z ciasta, 3 z masy) ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1/3 szkl cukru-miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Na koniec dodajemy kisiel i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
piankę wykładamy na masę serową, delikatnie rozsmarowujemy.
Na koniec z lodówki wyciągamy trzecią część ciasta i trzemy ją na piankę.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 45-50 minut.
Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem, studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wygląda i super smakuje.
Jak widzicie jest bardzo łatwe do zrobienia. Polecam serdecznie, bo super sprawdzi się na wszelkich imprezach czy na święta :)
Pyszne ciacho! Nie wiedziałam o jego istnieniu a wygląda na to że jest to moje "rodzinne" ciasto 😁 porada - spod podpiekłam przez 15 min przed nałożeniem dżemu, bałam się, że może się nie upiec pod tymi wszystkimi warstwami.
OdpowiedzUsuńTrafiłam na przepis przez przypadek, dziś zrobiłam.... Rewelacja prosty przepis, ewekt wow, rodzinka zachwycona.
OdpowiedzUsuńPani Kasiu, bardzo lubię korzystać z Pani przepisów. Teraz planuję święta i wykorzystam ten przepis, ale tak sobie wymyśliłam że do masy serowej dodam ze dwie łyżki suchego maku, a do górnej części ciasta dodam cynamon:) będzie pysznie pachniało świętami:) Co Pani na to? Pozdrawiam ciepło, Izabela
OdpowiedzUsuńZrobiłem i wyszedł naprawdę smaczny!
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe całkiem nieupieczone-surowe. Jak dla mnie ciasto bez większej rewelacji
OdpowiedzUsuńDokladnie moje tez surowe
UsuńWłaśnie się piecze ale ciasto wyszło mi bardzo lepkie i były trudności z potarciem go nawet po uprzednim włożeniu do lodówki
OdpowiedzUsuńCiasto obłędnie smakuje jest proste w wykonaniu polecam
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto przepyszne
OdpowiedzUsuńJeszcze się piecze i w cale nie jest takie łatwe w wykonaniu najgorsze to tarcie
OdpowiedzUsuńRobię takie ciasto, tylko zamiast powideł smaruję cienko kwaskowym dżemem. A zamiast pianki polewam polewą czekoladową.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, super pomysł, upiekę na niedzielę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń