Cześć, Wielkanoc już za kilka dni, wiec dziś zapraszam was na pyszny, zawijany makowiec. Jest łatwy do zrobienia, przepis jest bardzo wydajny. Z niewielkiej ilości składników wychodzą nam dwa duże makowce.
Zapraszam
Zapraszam też na film z przygotowaniem makowca krok po kroku
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wychodzą dwa makowce*
CIASTO
-500g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania
-200ml ciepłego mleka
-50g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
-3 żółtka (białka odkładamy do masy makowej)
-40g świeżych drożdży
-pół szklanki cukru
MASA MAKOWA
-350g suchego maku
-0,5 szkl cukru pudru
-3 białka
-0,5 szkl drobno zmielonych orzechów włoskich
(można też dodać dowolne bakalie)
LUKIER
-sok z połowy cytryny
-łyżka wody
-cukier puder
Wieczorem przed przygotowaniem makowca wsypujemy do garnka mak, zalewamy wrzątkiem tak by przykrył mak. Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i tak zostawiamy na całą noc.
CIASTO
Do miski dajemy drożdże, łyżkę cukru, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy, odkładamy do podrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę cukru, 3 żółtka-wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło.
Jeśli ciasto się klei podsypujemy troszkę mąką.
Ciasto odkładamy do podrośnięcia.
MASA MAKOWA
Zalany wieczorem mak odcedzamy z wody i dwa razy mielimy na sitku o najmniejszych dziurkach.
Siekamy orzechy
Do masy można dołożyć dowolne bakalie
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder-miksujemy.
Dodajemy mak z orzechami i miksujemy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na prostokąt.
Połowę masy makowej dajemy na ciasto, rozsmarowujemy.
Delikatnie zwijamy makowiec, boki również zawijamy.
Tak samo postępujemy z drugą częścią.
Każdy z makowców zawijamy jeszcze w papier do pieczenia zostawiając ok 1 cm luzu by miały miejsce wyrosnąć.
Odkładamy je na ok 15 minut do podrośnięcia i wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30-35 minut.
Wyciągamy z piekarnika i ściągamy papier.
Ostudzone makowce polewamy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.
Makowce są pyszne, długo zachowują świeżość. Polecam serdecznie na święta.
Bardzo dziękuję.Wypróbuję,bo makowce wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńWygladaja super
OdpowiedzUsuńCzy można dać mak z puszki ?
OdpowiedzUsuń