.

.

sobota, 9 kwietnia 2022

Makowiec zawijany-pyszny i idealny na święta+FILM

 Cześć, Wielkanoc już za kilka dni, wiec dziś zapraszam was na pyszny, zawijany makowiec. Jest łatwy do zrobienia, przepis jest bardzo wydajny. Z niewielkiej ilości składników wychodzą nam dwa duże makowce.





Zapraszam


Zapraszam też na film z przygotowaniem makowca krok po kroku



SKŁADNIKI

*z tych proporcji wychodzą dwa makowce*


CIASTO 

-500g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania

-200ml ciepłego mleka

-50g roztopionego i ostudzonego  masła lub margaryny

-3 żółtka (białka odkładamy do masy makowej)

-40g świeżych drożdży

-pół szklanki cukru


MASA MAKOWA

-350g  suchego maku 

-0,5 szkl cukru pudru

-3 białka

-0,5 szkl drobno zmielonych orzechów włoskich 


(można też dodać dowolne bakalie)


LUKIER 

-sok z połowy cytryny

-łyżka wody

-cukier puder



Wieczorem przed przygotowaniem makowca wsypujemy do garnka mak, zalewamy wrzątkiem tak by przykrył mak. Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i tak zostawiamy na całą noc.



CIASTO


Do miski dajemy drożdże, łyżkę cukru, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy, odkładamy do podrośnięcia.



Następnie dodajemy resztę cukru, 3 żółtka-wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło.

Jeśli ciasto się klei podsypujemy troszkę mąką.



Ciasto odkładamy do podrośnięcia.


MASA MAKOWA


Zalany wieczorem mak odcedzamy z wody i dwa razy mielimy na sitku o najmniejszych dziurkach.

Siekamy orzechy

 Do masy można dołożyć dowolne bakalie 


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder-miksujemy. 

Dodajemy mak z orzechami i miksujemy.




Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.



Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na prostokąt.

Połowę masy makowej dajemy na ciasto, rozsmarowujemy.

Delikatnie zwijamy makowiec, boki również zawijamy.





Tak samo postępujemy z drugą częścią.


Każdy z makowców zawijamy jeszcze w papier do pieczenia zostawiając ok 1 cm luzu by miały miejsce wyrosnąć.



Odkładamy je na ok 15 minut do podrośnięcia i wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30-35 minut.

Wyciągamy z piekarnika i ściągamy papier.



Ostudzone makowce polewamy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.









 Makowce są pyszne, długo zachowują świeżość. Polecam serdecznie na święta. 




 


4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko